BIZNIS ILI NEŠTO DRUGO

Kuvajćani u BiH mogu kupovati zemljišta i biti vlasnici firmi: A evo šta sve (ne) mogu Bosanci u Kuvajtu?!

Biznis Klub10.08.16, 10:48h

Kuvajćani u BiH mogu kupovati zemljišta i biti vlasnici firmi: A evo šta sve (ne) mogu Bosanci u Kuvajtu?!
- Kuvajtski građani u BiH mogu registrovati firmu i biti sto postotni vlasnici, dok naprimjer bh. građani u Kuvajtu ne mogu registrirovati firmu sa stopostotnim vlasništvom, već je moguće biti vlasnik samo 49 posto, pojašnjava bh. ambasador u Kuvajtu Mehmed Halilović

 

 

Ambasada BiH u Kuvajtu kontinuirano radi na promociji BiH u cilju privlačenja stranih investicija u našu zemlju - izjavio je za Fenu ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović.

 

Ambasador Halilović je nedavno u Ilijašu prisustvovao i potpisivanju memoranduma u vezi sa izgradnjom Outlet centra na području te općine.  

 

Projekt se odnosi na moderni centar u kojem će biti smješteno 97 trgovinskih objekata koji će uključivati mnoge svjetske brendove po konkuretnim cijenama i 63 stambena objekta, a planirano je zapošljavanje više od 300 ljudi.

 

- Ideja o gradnji Outlet centra pokrenuta je prošle godine, a projekt je u novembru predstavljen na jednom sajmu u Kuvajtu na kojem sam prisustvovao zajedno sa  ministrom trgovine i investicija Kuvajta Jusufom Alijem. Tom prilikom iskazali smo podršku projektu jer smatramo da je takva vrsta centra potrebna BiH i regionu. Radi se o investiciji koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i sve će to na neki način imati veći efekt na privredu BiH – kazao je ambasador Halilović.

 

Po njegovim riječima, firma koja će investirati ima neke ulazne procjene koliko će to koštati, ali vrijednost te investicije će zavisiti od konačnog idejnog rješenja. Gradnja Outlet centra treba početi na proljeće naredne godine, a što se tiče sredstava za investiranje, kako je naglasio Halilović, to neće biti problem jer postoji veliki interes Kuvajćana za dolazak i investiranje u BiH.  

 

Poseban fokus interesovanja kuvajtskih biznismena, kako je poznato, jesu oblasti nekretnina, infrastrukture, poljoprivrede, industrije, kao i obrazovanje. Poznato je da postoji i veliki broj kuvajtskih građana koji kroz bosanske firme, čiji su vlasnici Kuvajćani, kupuju zemljište i kuće i na takav način dolaze do nekretnina u BiH.

 

Halilović, koji je na funkciji ambasadora BiH u Kuvajta od septembra  2015. godine, ocjenio je dosadašnju bilateralnu suradnju s Kuvajtom veoma dobrom napominjući da je moguće ekonomsku suradnju dviju zemalja značajno unaprijediti.

 

- Što se tiče izvoza voda iz BiH trenutno je na kuvajtskom tržištu 'Bijela voda', a ovih dana smo u fabrici u Goraždu razgovarali o mogućnostima većih kapaciteta za otprilike od osam do deset kontejnera na mjesečnom nivou. Uz 'Bijelu vodu' u Kuvajtu imamo i 'Sarajevski kiseljak', a u nekim restoranima i 'Senzaciju'. Vlasnik firme koja to uvozi je zadovoljan - dodao je Halilović.

 

Naveo je da postoji ideja na kojoj radi jedan Kuvajćanin, a odnosi se na otvaranje bosanskog restorana u Kuvajtu, kao i da će se u narednom periodu možda razmatrati i ideja o otvaranju supremarketa bh. proizvoda. Također, iskazan je interes i za uvoz mesa iz BiH, kao i bijelog drveta koje se koristi u građevinarstvu. 

 

Potencijal za saradnju postoji, naglasio je Halilović, a prepreka je to što trenutno nema direktne aviolinije od Kuvajta do Sarajeva.

 

- Uspjeli smo uz  neku saradnju i angažman da u ovoj ljetnoj sezoni turska kompanija AtlasGlobal leti na relaciji Kuvajt - Sarajevo svakih deset dana sa landingom u Istanbulu.  Aviokompanije Flydubai i Air Arabia ranije su uspostavile aviolinije za Sarajevo što je pobudilo interes i drugih kompanija iz tog regiona da počnu razmišljati o otvaranju direktnog leta prema Sarajevu. Tako je Qatar Airways od novembra najavio direktne letove na relaciji Doha - Sarajevo. Što se tiče Kuvajta postoji interes od jedne privatne kompanije, kao i od nacionalne kompanije Kuwait Airways koje očekuju da krajem godine dobiju deset novih aviona i pokušavaju da među novim destinacijama za iduću godinu bude i BiH – kazao je Halilović.    

 

Naveo je da postoji obostrani  interes za unapređenje ekonomske saradnje što se potvrdilo i na sajmu koji je Ambasada prošle godine organizovala u saradnji sa privrednom komorom Kuvajta i VTKBiH. U kontekstu predstojećih aktivnosti Halilović je, među ostalim, izdvojio inicijativu kuvajtskih privrednika da se organizuje sajam na kojem bi bili predstavljeni potencijali BiH.    

 

- Trenutno građanima BiH treba viza za ulazak u Kuvajt, ali intenzivno vodimo razgovore da im se omogući dobijanje viza na aerodromu i kuvajtska strana tu pokazuje  interes. Kuvajtski građani u BiH mogu registrovati firmu i biti stopostotni vlasnici, dok naprimjer bh. građani u Kuvajtu ne mogu registrirovati firmu sa stopostotnim vlasništvom, već je moguće biti vlasnik samo 49 posto – dodao je Halilović.

 

Podsjetio je da je u BiH već investirao Kuvajtski fond, dodavši da ta sredstva mogu biti i veća, ali i uz napomenu da Kuvajtski fond i Kuvajtska investicijska agencija investiraju samo u državne projekte.

 

- Ambasadoru BiH u Kuvajtu ne predstavlja veliki problem prezentacija BiH. Gotovo svakodnevno u Kuvajtu se održavaju svojevrsna druženja,  neformalni sastanci na kojima se okupljaju  bizismeni, prijatelji i dogovaraju veliki poslovi. Na svim tim sastancima BiH je prepoznatljiva - dodao je Halilović.

  

Kuvajćani, po njegovim riječima, imaju tradiciju putovanja, što daje prednost BiH da može ostavariti benefite kroz turizam.

 

Pored trgovine i ekonomije, Halilović smatra da su kultura i obrazovanje važne i zanimljive oblasti za buduću suradnju Kuvajta i BiH. Riječ je prvenstveno o razmjeni studenata, a za septembar je najavio izložbu bh. umjetnika u Kuvajtu. 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook