FOTO/ NAKON SUSRETA U ISTOČNOM SARAJEVU

Završen sastanak lidera u restoranu 'Barka': Zavirite u sporazum koji su danas potpisali Dodik i Izetbegović

Hronika31.07.16, 18:10h

Završen sastanak lidera u restoranu 'Barka': Zavirite u sporazum koji su danas potpisali Dodik i Izetbegović
Izetbegović i Dodik postigli su načelan dogovor oko mehanizma koordinacije i MMF-a, čime bi evropski put BiH bio odblokiran

 

Predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik potpisali su na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu sporazum kojim se konkretno definiraju do sada sporna pitanja vezana za Mehanizam koordinacije, doznaje Fena.

 

Jasno je definirano Poglavlje VI koje se odnosi na sastav delegacije BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka. Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim razinama obvezne osigurati prisustvo svojih predstavnika na sjednicama tijela. Predviđena su i rješenja za osiguranje funkcionalnosti Mehanizma koordinacije. 

 

Wigemark zadovoljan, pismo namjere već poslato u Washington

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark izjavio je novinarima nakon sastanka da je postignuta saglasnost o brojnim važnim pitanjima uključujući aranžman sa MMF-om, mehanizam koordinacije, strategije u  sektoru transporta te druga važna pitanja.
Po njegovim riječima, razgovarano je o urgentim pitanjima u kontekstu evropskih integracija, pitanjima koja se tiču aplikacije BiH za članstvo u EU.
Kako je rečeno nakon sastanka, pitanje pisma namjere MMF-u je riješeno, ono je danas potpisano i već upućeno na adresu u Washington.

Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima, kako je definirano sporazumom  „obavezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i kantona, a u skladu s ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke“.

 

Sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

 

„U slučajevima kada neko od tijela u sistemu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja, isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno sa kolegijem za europske integracije, koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke, navodi se, između ostalog, u sporazumu u koji je Fena imala uvid.

 

Kako se saznaje, sastanak lidera u Istročnim Sarajevu završen je oko 18 sati.


Po završetku sastanka, u motel "Barka" stigao je i premijer FBiH Fadil Novalić radi potpisivanja pisma namjere prema MMF-u.


Podsjećamo, sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića s predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom počeo je nešto iza 14 sati u restoranu "Barka" u Istočnom Sarajevu.


Domaćin sastanka je bio šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, a prisustvovali su mu i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.


Kako je ranije najavljeno, sastanak je prvobitno trebao biti održan u Banjaluci, no neplanirano je, nakon Wigemarkovog angažmana, brebačen na lokaciju bližu glavnom gradu BiH.

 

 

(Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook