POČEO SASTANAK LIDERA

Kako izgleda susret Dodika i Izetbegovića u Istočnom Sarajevu: Limuzine, policija i obezbjeđenje ispred restorana 'Barka'

Front31.07.16, 14:35h

Kako izgleda susret Dodika i Izetbegovića u Istočnom Sarajevu: Limuzine, policija i obezbjeđenje ispred restorana 'Barka'
Pretpostavlja se da bi na sastanku trebalo biti razgovarano o nastavku evropskog puta BiH, kreditnom aranžmanu s MMF-om, kao i mehanizmu koordinacije

 

Foto: Fena

 

Sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića s predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom počeo je nešto iza 14 sati u restoranu "Barka" u Istočnom Sarajevu.

 

Domaćin sastanka je šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, a prisustvuju mu i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

Pretpostavlja se da bi na sastanku trebalo biti razgovarano o nastavku evropskog puta BiH, kreditnom aranžmanu s MMF-om, kao i mehanizmu koordinacije, javlja agencija Fena

 

Kako je ranije najavljeno, sastanak je prvobitno trebao biti održan u Banjaluci, no neplanirano je, nakon Wigemarkovog angažmana brebačen na lokaciju bližu glavnom gradu BiH.  


Poznavaoci prilika uvjereni su da je sastanak dva lidera ubrzalo to što MMF za unutrašnje sukobe u BiH gubi strpljenje. Posljednji put lideri SNSD-a i SDA sastali su se prije dvije godine kada su propali pregovori o zajedničkom formiranju vlasti.

 

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak smatra da je dobrodošao svaki sastanak ključnih aktera na političkoj sceni u BiH, ako će dovesti do ispunjavanju uslova da aplikacija BiH za članstvo u Evropsku uniju u septembru bude prihvaćena.

 

Ukazuje da su dosad nepotrebnim političkim kalkulisanjem izgubljena tri-četiri mjeseca.

 

Komentarišući današnji sastanak u Istočnom Sarajevu predsjednika RS-a Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Crnadak je podsjetio da je BiH do jula trebala da ispuni uslove kako bi aplikacija za kandidatski status u EU bila prihvaćena.

 

Naglasio je i da svi nivoi vlasti u BiH treba da rade svoj posao, jer će jedino tako najbolje pomoći građanima.

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook