Kasnio sat vremena

Vladimir Putin doputovao u posjetu Sloveniji

Front30.07.16, 15:17h

Vladimir Putin doputovao u posjetu Sloveniji
Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin s jednosatnim zakašnjenjem doputovao je u subotu u posjet Sloveniji. Formalni povod posjeta je obilježavanje 100. obljetnice smrti ruskih ratnih zarobljenika na planini Vršič kod Kranjske Gore, gdje ih je u ožujku 1916. zasula jaka snježna lavina. 

 

Putina su na ljubljanskom aerodromu Brnik dočekali visoki članovi ruskog veleposlanstva te predstavnici Pahorova kabineta i državni slovenski protokol, prenose mediji. 

 

Odmah nakon dolaska Putin se u koloni službenih vozila uputio autocestom prema Vršiču, gdje će uz odavanje počasti žrtvama I. svjetskog rata zajedno sa Pahorom održati kraći govor. Komemoraciji kod tzv. ruske kapelice, drvene crkvice koja je podignuta u spomen poginulih ruskih vojnih zarobljenika, a posvećena je Svetom Vladimiru, prisustvovat će, uz stroge mjere sigurnosti, više od 2500 ljudi s pozivnicama, među njima i slovenski političari i gospodarstvenici koji su orijentirani na poslove u Ruskoj Federaciji.

 

Odmah nakon komemoracije, vozila s Putinom i Pahorom vraćaju se prema Ljubljani, gdje će u popodnevnim satima na središnjem groblju Žale Putin i Pahor prisustvovati komemoraciji u spomen na ruske i sovjetske vojnike pale u Sloveniji u dva svjetska rata. Nedavno postavljenu kolonadu od mramornih stupova, s imenima svih palih, financirala je Ruska Federacija.

 

Pahor i Putin predvečer će razgovarati na Brdu kod Kranja, prije svečane večere koju slovenski predsjednik priređuje za visokog ruskog gosta. Putin i Pahor sastat će se nakon toga i s brojim akreditiranim novinarima koji prate posjet.

 

Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook