UPUTE ZA VOZAČE

Kako izbjeći gužve na granici: Manje poznati granični prijelazi i kako stići do njih...

Hronika30.07.16, 09:11h

Kako izbjeći gužve na granici: Manje poznati granični prijelazi i kako stići do njih...
Da biste lakše stigli do mora i smanjili eventualno čekanje na graničnim prijelazima u BiH, koristite alternativne rute i manje poznate, ali međunarodne granične prijelaze

 

Vrijeme je godišnjih odmora, pa oni koji to sebi mogu priuštiti, odlaze na ljetovanje. Iako je izbor destinacija zaista raznolik, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca ostaje odan susjedu, odnosno Hrvatskom primorju.


Upravo iz tog razloga svakog ljeta na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, tokom cijele sezone, formiraju se kilometarske kolone u kojima se satima čeka na užarenom hercegovačkom suncu na prijelaz granice.


Da biste lakše stigli do mora i smanjili eventualno čekanje na graničnim prijelazima u BiH, koristite alternativne rute i manje poznate, ali međunarodne granične prijelaze, budući da je Hrvatska članica Evropske unije i prelazak granice moguć je isključivo na međunarodnim graničnim prijelazima, uz valjane putne isprave, piše Avaz.


Najpopularniji prijelazi   


Granični prijelaz koji je sigurno najlakše pronaći i onaj koji najviše koriste naši sugrađani jeste onaj u Doljanima, koji se nalazi na samoj magistralnoj cesti M-17, a do njega je jednostavno doći prateći magistralnu cestu M-17 od Čapljine prema Metkoviću. Ipak, ovaj granični prijelaz poznat je po gužvama i višesatnim čekanjima, posebice vikendom, kad su zadržavanja duža i od tri sata.


Drugi granični prijelaz koji je otvoren za međunarodni promet jeste, također, našim sugrađanima dobro poznato Gabela Polje. Istina, malo je teže doći do ovog GP, ali su gužve puno manje nego na GP Doljani.


Da biste došli do ovog prijelaza, potrebno je na raskrsnici prije ulaska u Čapljinu, na magistralnoj cesti M-17 skrenuti u centar grada te da na drugom kružnom toku izaći prema mjestu Gabela.


Druga opcija je da ne skrećete s magistralne ceste M-17 do naselja Višići te da prije mosta na rijeci Krupi skrenete desno za naselje Gabela te nastavite za GP Gabela Polje.


Oni koji se odluče do Jadrana ići preko Ljubuškog, mogu to učiniti na čak četiri granična prijelaza, i to Bijača, Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići.


Do Bijače je moguće doći na dva načina. Prvi je od Mostara preko Čitluka, a zatim i Međugorja do Čapljine, da biste u mjestu Zvirovići izašli na autocestu, koja će vas odvesti do samog graničnog prijelaza, uz napomenu da cestarina za ovu dionicu iznosi 1,20 KM.


Do GP Crveni Grm moguće je doći istom dionicom kao za GP Bijača, samo je potrebno, umjesto skretanja za Hardomilje, nastaviti cestom kroz Teskeru.
 

Manje poznati


Kada je u pitanju GP Orahovlje, do njega je lakše doći jer ne morate ulaziti u centar Ljubuškog. Naime, na ulazu u Ljubuški potrebno je pratiti tablu Vitina, da biste se potom regionalnom cestom spustili do GP Orahovlje.


I za kraj granični prijelaz za koji zna veoma mali broj ljudi, a koji je prekategoriziran u granični prijelaz za međunarodni promet - Zvirići. On se nalazi blizu GP Bijača, međutim, nakon prelaska granice doći ćete u naselja Vid i Prud i metkovačkoj općini.


Do njega je najlakše doći putem autoceste koja prolazi kroz Zviroviće te prije samog GP Bijača skrenuti prema Ljubuškom i zatim Metkovićima. Također, do ovog graničnog prijelaza moguće je doći i preko Humca i Teskere.


Nisu dorasli izazovu


Ulazak Hrvatske u EU donio je sa sobom problem s granicom, odnosno s graničnim prijelazima, s obzirom na to da BiH sada graniči s EU. Prekategorizacijom je smanjen broj graničnih prijelaza za međunarodni promet vozila, što je automatski značilo povećanje frekvencije vozila na preostalim graničnim prijelazima međunarodnog karaktera, koji infrastrukturno i tehnički nisu dorasli izazovu ove vrste.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook