Nakon jučerašnjih špekulacija

Iz Obrazovnog centra 'Kralj Fahd' poručuju: Mi nikada ne možemo biti u nadležnosti bh. države

Hronika29.07.16, 13:33h

Iz Obrazovnog centra 'Kralj Fahd' poručuju: Mi nikada ne možemo biti u nadležnosti bh. države
Samo u protekloj akademskoj 2015/2016. godini, Centar „Kralj Fahd“ omogućio je da preko 8.000 građana BiH unaprijedi svoje znanje i poboljša konkurentnost na tržištu rada kroz kurseve stranih jezika, informatike i kaligrafije

 

Juče je na portalu Avaz.ba objavljen tekst pod nazivom "Obrazovni centar 'Kralj Fahd' uskoro pod nadzorom države!?", a koji je preuzeo Depo Portal.

 

U tekstu se navodi da bi Obrazovni centar "Kralj Fahd" uskoro mogao biti stavljen pod ingerenciju i nadzor nadležnih institucija BiH, kako bi se obrazovni program koji se u tom centru koristi provjerao i uskladio sa zakonima o obrazovanju koji važe u našoj dražavi.

 

Avaz se u ovom tesktu poziva na nezvanični izvor koji tvrdi da je na jučerašnjem sastanku ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića sa ministrom za islamska pitanja i vakuf Kraljevina Saudijske Arabije Salih Al aš- Šejhom bilo riječi i o ovom pitanju. 

 

Međutim, iz Obrazovnog centra "Kralj Fahd" stigao je demanti ove vijesti. Njihovo reagiranje prenosimo u nastavku:

 

Poštovani,
 

Osjećamo potrebu da reagujemo na vijest objavljenu na vašem portalu  28.07.2016 pod naslovom  „Obrazovni centar 'Kralj Fahd' uskoro pod nadzorom države!?“.

 
Prije svega, Kulturni centar „Kralj Fahd“ je saudijski kulturni centar koji djeluje pri ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, i ima status diplomatsko-konzularnog predstavništva i kao takav ne može biti u nadležnosti bh. organa.

 

Zadatak Centra je da uspostavlja i promovira naučnu, kulturnu i obrazovnu saradnju između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine i svojim kapacitetima Centar je usmjeren ka zadovoljavanju potreba bh. građana iz različitih kulturno-edukativnih oblasti.

 
U tekstu vašeg članka ste naveli i slijedeću tvrdnju:  „Upravo taj centar važi za okupljalište pripadnika selefijske zajednice te se do sada povezivao s određenim sumnjivim radnjama“. 


Odgovorno tvrdimo da ta tvrdnja nije istinita i smatramo da ona narušava ugled Kulturnog centra „Kralj Fahd“, koji dugi niz godina podržava međureligijski i međukulturalni dijalog i edukaciju, te kao kulturno-edukativna ustanova pruža najkvalitetnije edukacijske programe koji su potpuno besplatni i otvoreni za sve građane BiH bez obzira na njihov spol, naciju, religijsko i političko opredjeljenje. Samo u protekloj akademskoj 2015/2016. godini, Centar „Kralj Fahd“ omogućio je da preko 8.000 građana BiH unaprijedi svoje znanje i poboljša konkurentnost na tržištu rada kroz kurseve stranih jezika, informatike i kaligrafije.


Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u Sarajevu je uvijek držao otvorena vrata bosanskohercegovačkim medijima da dođu i da se upoznaju sa njegovim radom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook