UMJETNOST U SARAJEVU

Obnova i novi početak rada Galerije suvremene umjetnosti Charlama

DEPO Art29.07.16, 13:19h

Obnova i novi početak rada Galerije suvremene umjetnosti Charlama
Obnova izgleda prostora koji će od sada djelovati pod imenom Galerija suvremene umjetnosti Charlama rezultat je dogovor Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, JP Skenderija i Centra kulturnih aktivnosti Charlma. Ponosni sponzor obnove galerije je lider u proizvodnji boja i lakova JUB

 

Galerija suvremene umjetnosti Charlama dobiva ovih dana svoj novi izgled. U toku je prva faza obnove vizualnog izgleda ove galerije, dok će u narednim mjesecima biti nastavljeni radovi na njemom konačnom uobličavanju. Radovi se izvode pod budnim okom najvećeg živućeg bosansko-hercegovačkog konceptualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića, dok se prva izložba u ovoj svjetski priznatoj galeriji očekuje tokom augusta ovoga mjeseca.


Time je započeta praktična realizacija dogovora između Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, JP Skenderija i Centra kulturnih aktivnosti Charalma unutar kojeg djeluje ova ova galerija.


Posjećanja radi, galeriju Charlama pokrenuo je upravo Jusuf Hadžifejzović, kao svojevrsni umjentički nastavak „Jugoslavenskih dokumenata“, najveće izložbene manifestacije suvremene umjetnosti koja se u 20-tom stoljeću  događala u Sarajevu i BiH. Galerija Charlama je periodu od 2008 do 2013 bila ponovo epicentar suvremene umjetničke prakse u BiH i regiji, te je za kratko mjesto dobila kultni status unutar kulturne i umjetničke zajednice u Sarajevu. U njoj je izlagalo ili izvodilo svoje radove (performance, intervencije u javnom prostoru, video i filmske projekcije, teatarski hepeninzi, promocije knjiga i slično) desetine priznatih umjetnika iz BiH, regije i čitavog svijeta, a o aktivnostima u njoj pisali su opširni  brojni svjetski mediji (The New York Times, La republica, Art Forum i drugi).


Međutim, usljed nerazumijevanja tadašnjeg menadžementa JP Skenderija, stavljeni,na zgražavanje, su 2013 katanci čitave javnosti katanci na vrata ove galerije i njen rad je praktično obustavljen. Na inicijativu kantonalnog ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića,  novog menadžementa JP  Skenderije na čelu sa Amerom Kapom i CKA Charlame na čelu sa filmskih rediteljem i piscem Jasminom Durakovićem i Jusufom Hadžifejzovićem,  došlo je do sporazuma o ponovnom otvaranju ove galerije. Obnovu izgleda galerije vodi CKA Charlama i grupa umjetnika volontera,  dok je lider u oblasti proizvodnje boja i lakova JUB sponzor i partner ovoga projekta. 


Umjetnički tim okupljen oko ovoga projekta donio je ovih dana još jednu odluku – zvanični naziv ovoga prostora bit će – Galerija suvremene umjetnosti Charalma. Time ova galerija želi da podigne umjetničke standarde na novu i veću ljestvicu, dok će idejni pokretač ovoga projekta Jusuf Hadžifejzović biti zvanični curator programa u ovoj galeriji.


DEPO Portal/BLIN Magazin


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook