Na sastanku ministra Osmanovića i Al aš-Šejha

Obrazovni centar 'Kralj Fahd' uskoro pod nadzorom države!?

Hronika28.07.16, 19:20h

Obrazovni centar 'Kralj Fahd' uskoro pod nadzorom države!?
Centar ''Kralja Fahda'' do sada je imao status diplomatsko-konzularnog predstavništva Saudijske Arabije i za njega nisu važili bh. zakoni

 


Obrazovni centar "Kralj Fahd" uskoro bi mogao biti stavljen pod ingerenciju i nadzor nadležnih institucija BiH, kako bi se obrazovni program koji se u tom centru koristi provjerao i uskladio sa zakonima o obrazovanju koji važe u našoj dražavi, piše Avaz.ba

 

Naime, kako nezvanično saznaje avaz.ba, na današnjem sastanku ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića sa ministrom za islamska pitanja i vakuf Kraljevina Saudijske Arabije Salih Al aš- Šejhom na kratko je bilo riječi i o ovom pitanju. 

 

Centar "Kralja Fahda" do sada je imao status diplomatsko-konzularnog predstavništva Saudijske Arabije i za njega nisu važili bh. zakoni. Upravo taj centar važi za okupljalište pripadnika selefijske zajednice te se do sada povezivao s određenim sumnjivim radnjama. 

 

Kako je rečeno, ministar Osmanović i Salih Al aš- Šejh kratko su razgovarali o tom pitanju te je dogovoreno da se pripremi memorandum koji bi omogućio resornim ministarstvima da vrše kontrolu nad obrazovnim programom ovog Centra. 


Pored toga, ministri dvije zemlje razgovarali su i o proširenju saradnje dvije dražve u oblasti obrazovanja. Također njih dvojica osudili su djelovanja ekstremističkih skupina, naglašavajući da terorizam koji se čini u ime vjere nema nikakve veze s islamom. Istakli su potrebu borbe na svim nivoima, uključujući obrazovni i ideološki, protiv svih oblika eksremističkog djelovanja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook