Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS

Ćudić: Tražimo izjašnjenje pravosudnih institucija o navodima vezanim za dr. Emira Talirevića

Front28.07.16, 15:56h

Ćudić: Tražimo izjašnjenje pravosudnih institucija o navodima vezanim za dr. Emira Talirevića
Također, Klub zastupnika Naše stranke traži i od Kantonalnog suda u Sarajevu da se, zbog interesa javnosti, što prije izjasni o u medijima objavljenoj informaciji da Tužilaštvu KS nije dostavio pravosnažnu presudu, kojom je dr. Emir Talirević osuđen na šest mjeseci uslovno, jer je skrivio saobraćajnu nesreću sa motociklom, povrijedivši – kako su mediji prenijeli - maloljetnjog pješaka, koji je preminuo od posljedica

 

Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo oglasio se povodom objavljivanja informacija u novinama o poslovanju Opće bolnice pod prethodnim menadžmentom, odnosno o sklapanju ugovora sa "Mojom klinikom".

 

„Službeni podaci koje su objavili novinari govore da je menadžment Opće bolnice, predvođen tadašnjom direktoricom Sebijom Izetbegović, sklapao ugovore sa 'Mojom klinikom' o patohistološkim poslovima na štetu države i građana, a u korist privatnih interesa vlasnika te klinike“, stav je Kluba zastupnika Naše stranke.

 

„Prije saradnje sa 'Mojom klinikom' patohistologija je, kako stoji u objavljenoj dokumentaciji, Opštu bolnicu koštala u prosjeku oko 168 hiljada, a nakon dolaska Sebije Izetbegović na mjesto direktorice i sklapanja ugovora s tom privatnom klinikom, iste usluge su počele koštati 550 hiljada KM godišnje. Također, objavljen je podatak da je za dvije godine 'Moja klinika' od Opće bolnice naplatila 1,1 milion KM, a prije toga je za cijelih pet godina bilo potrebno oko 840 hiljada KM za rad Odjela patologije. Taj nesrazmjer u brojkama ukazuje da su ugovori sklapani na štetu Zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno građana koji finansiraju zdravstvo plaćajući doprinose, zbog čega tražimo odgovornost menadžment Opšte bolnice, sadašnjeg i prethodnog, kao i prekid takve, po državu i građane štetne saradnje sa 'Mojom klinikom'“, kazala je Sabina Ćudić.

 

„Posebno je indikativno je da je tim patologa, koji je okupila uprava na čelu sa direktorom Bakirom Nakašem, raspušten nakon dolaska Sebije Izetbegović na čelo te institucije, što je stvorilo predispozicije za saradnju s 'Mojom klinikom', kojom je nanesena milionska šteta džepovima građana koji uplaćuju novac u ZZO“, dodala je Ćudić.

 

„S obzirom da objavljeni podaci iz ugovora dovode do osnovane sumnje da je finansijska šteta nanesena svjesno i da je vođena privatnih interesima, a nauštrb građana, istražni i pravosudni organi se podhitno moraju pozabaviti ovim slučajem“, smatra Sabina Ćudić.

 

Također, Klub zastupnika Naše stranke traži i od Kantonalnog suda u Sarajevu da se, zbog interesa javnosti, što prije izjasni o u medijima objavljenoj informaciji da Tužilaštvu KS nije dostavio pravosnažnu presudu, kojom je dr. Emir Talirević osuđen na šest mjeseci uslovno, jer je skrivio saobraćajnu nesreću sa motociklom, povrijedivši – kako su mediji prenijeli - maloljetnjog pješaka, koji je preminuo od posljedica.

 

„Od najvećeg interesa za javnost je mogućnost uvida u tu presudu. Konačno, temeljno je ljudsko pitanje – da li građani ove zemlje, među kojima je vjerovatno i porodica djeteta koje izgubilo život zbog navedene nesreće, trebaju uplaćivati novac u zdravstveni fond da bi se on isplaćivao čovjeku, koji je skrivio takvu nesreću i koji se ne libi da žene, novinarke, naziva najpogrdnijim izrazima“, zaključila je Ćudić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook