MINISTAR Salih Alu Šejh U SARAJEVU

Zvizdić sa gostima iz Saudijske Arabije: Kako će se trošiti arapske investicije?

Hronika28.07.16, 14:02h

Zvizdić sa gostima iz Saudijske Arabije: Kako će se trošiti arapske investicije?
Ministri su se saglasili da je obrazovanje jedna od ključnih oblasti za razvoj modernog društva, posebno naglašavajući značaj obrazovanja u borbi protiv ekstremizma svih vrsta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Salihom Alu Šejhom i zahvalio se na pomoći koju  je njegova zemlja u proteklom periodu pružila svim narodima u BiH.


Upoznao je ministra sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i rekao  da su tri ključna prioriteta i cilja daljnji rad na članstvu u Evropskoj uniji i NATO, ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i očuvanje mira i stabilnosti u regiji. Rekao da ima prostora za unapređenje odnosa sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom  u oblastima  ekonomije, politike, obrazovanja i kulture, javlja Avaz.  


Ministar Alu Šejh se zahvalio na srdačnom dočeku i rekao da je BiH zemlja pogodna za investicije. Naglasio je da  u narednom periodu potrebno ostvariti još veću ekonomsku saradnju na polju privlačenja investicija. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u posljednjih osamnaest mjeseci, Vlada Kraljevine Saudijske Arabije potpisala niz sporazuma i olakšica koje podstiču na investiranje.


Predsjedavajući Zvizdić i ministar Alu Šejh su se saglasili da je u narednom periodu neophodno obezbijediti razmjenu biznismena kako bi došlo do realiziranja novih i kvalitetnijih investicija.


Ministar Salih Alu Šejh je rekao da Ministarstvo za vjerska pitanja daje svoj doprinos u borbi protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i naglasio da je ključno raditi na poboljšanju ljudskih vrijednosti što će doprinijeti uspješnoj borbi protiv pošasti terorizma u cijelom svijetu.


Sastanku je prisustvovao i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah Momina.


Inače, tokom dana Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar za islamska pitanja i vakuf Kraljevine Saudijske Arabije Salih Alu-Šejh razgovarali su danas u Sarajevu o mogućnostima za saradnju dva ministarstva, prije svega u oblasti obrazovanja.


Ministri su se saglasili da je obrazovanje jedna od ključnih oblasti za razvoj modernog društva, posebno naglašavajući značaj obrazovanja u borbi protiv ekstremizma svih vrsta.


Ministar Osmanović podsjetio je saudijskog kolegu da je u pripremi izrada memoranduma o saradnji dvije zemlje u oblastima obrazovanja, naučne i tehničke saradnje.


“Tradicionalno veliki broj studenata iz BiH studira u Saudijskoj Arabiji.  Naša želja je da sadarnju proširimo i na način da saudijskim studentima približimo mogućnosti za školovanje u našoj zemlji, ali i kroz razmjenu znanja i iskustava u oblastima nauke i tehnike”, rekao je ministar Osmanović.


Razgovarano je i o kulturnoj saradnji dvije zemlje, a saudijski ambasador posebno je naglasio svoju opredjeljenost da Kulturni centar Kralj Fahd u Sarajevu u potpunosti djeluje u skladu sa BiH zakonodavstvom.


Ministri Osmanović i Salih osudili su djelovanja ekstremističkih skupina, naglašavajući da terorizam koji se čini u ime vjere  nema nikakve sa islamom. Istakli su potrebu borbe na svim nivoima, uključujući obrazovni i ideološki, protiv svih oblika eksteremističkog djelovanja.   

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook