uskoro i u službenim novinama

Oporezivanje toplog obroka i regresa odgođeno do oktobra: Pravilnik stavljen van snage

Front28.07.16, 10:52h

Oporezivanje toplog obroka i regresa odgođeno do oktobra: Pravilnik stavljen van snage
Po aktuelnom pravilniku, neoporezivi iznos naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) smanjen je sa dva na jedan posto od prosječne neto plaće u FBiH

 

Pravilnik o porezu na dohodak stavlja se van snage do oktobra, saznaje N1. Odluka će uskoro biti objavljena u Službenim novinama.

 

Po aktuelnom pravilniku, neoporezivi iznos naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) smanjen je sa dva na jedan posto od prosječne neto plaće u FBiH.

 

Također, smanjen je neoporezivi dio regresa za godišnji odmor u visini od 50 posto prosječne plaće.

 

Prema dosadašnjem rješenju neoporezivi dio regresa je bio u iznosu prosječne neto plaće u Federaciji BiH ili u visini 70 posto plaće zaposlenika zavisno od toga šta je za zaposlenika povoljnije.

 

Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak objavljen je u srijedu, 6. jula, u Službenom listu Federacije Bosne i Hercegovine, broj 52/16.

 

Almin Mališević, ispred Privredne komore FBiH, ranije je pozvao na odlaganje primjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

 

Primjena pravilnika odgođena do 3.10.

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH donesene su tri veoma bitne odluke, među kojima je i ona o tome da je Ministarstvo finansija FBiH uvažilo argumente poslodavaca i sindikata i prolongiralo primjenu pravilnika o oporezivanju toplog obroka, prevoza i drugih dodataka na plaću do 3. Oktobra ove godine, kazao je “Avaz” predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber.

Biber je pojasnio da je odgodba primjene pravilnika rezultat socijalnog dijaloga između partnera. - Poslodavci su vrlo argumentovano objasnili šta znači donošenje ovog pravilnika, ministarstvo je to razmotrilo i uvažilo stavove poslodavaca. Stoga je odgođena primjena do početka oktobra, kad će posladavci morati da ispunjavaju svoje obaveze onako kako je to predviđeno pravilnikom.

Poslodavcima je data mogućnost da oni prilagode svoje interne akte ovom novom pravilniku jer se taj pravilnik neće mijenjati do početka oktobra - naglasio je Biber.

 

"Mi smo reformski put BiH podržali kroz Reformsku agendu i akcioni plan koji je podrazumijevao donošenja zakonskih i podzakonskih akata u cilju olakšanja privrednih subjekata. Jedan od njih je zakon o doprinosima koji je trebao smanjiti doprinose", rekao je Mališević.

 

On je pozivao da se sačeka i odloži primjena zakona o primanjima, kako bi subjekti i radnici mogli raditi, jer je cilj imati više zaposlenih zbog konkurentnosti naših firmi.

 

Gostujući na N1, i zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Dženan Đonlagić mišljenja je bio da je ovo jedna od pogrešnih mjera Vlade FBiH.

 

"Kako država radi budžetiranje, tako to radi i ekonomski sektor, a donijeti nešto sredinom godine, nešto što će imati uticaja na finansijske planove i kod javnog i realnog sektora ekonomije BiH nije dobra poruka od strane nekoga ko bi trebao da kreira povoljno poslovno okruženje i to je čak i jedan od ciljeva u Akcionom planu Reformske agende", komentarisao je Đonlagić.

 

(N1/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook