profesor nedžad ahatović upozorava

Otvoreno pismo premijeru KS -a Konakoviću: Ne radi se ništa konkretno da bi građani bili sigurniji!

Front27.07.16, 16:32h

Otvoreno pismo premijeru KS -a Konakoviću: Ne radi se ništa konkretno da bi građani bili sigurniji!
Pismo profesora Ahatovića prenosimo u cijelosti

 

Profesor odbrane i sigurnosti Nedžad Ahatović uputio je povodom posljednjih kriminalnih događaja u Sarajevu otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo gosp. Elmedinu Konakoviću.

 

Pismo profesora Ahatovića prenosimo u cijelosti: 


Poštovani gospodine premijeru,


Motiv da Vam napišem otvoreno pismo je u prvom redu zabrinutost narušenom sigurnosnom situacijom u Kantonu Sarajevo što je dovelo do ranjavanja naše sugrađanke na tramvajskom stajalištu kod mosta „Latinska Ćuprija“ poznatijeg Sarajlijama kao Principov most, dana 25. jula tekuće godine. Ovaj slučaj je direktna posljedica političke neodgovornosti i Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo koja se ogleda prije svega u odbijanju donošenja novijih i oštrijih sankcija za posjedovanje nelegalnog oružja. Pošto Vas smatram direktno odgovornim, a i nadležnim za sigurnost građana Kantona Sarajevo, stoga Vam se i obraćam sa namjerom da Vama, a i Vladi Kantona Sarajevo skrenem pažnju na posljedice učestalog narušavanja sigurnosti građana Kantona Sarajevo. 


Dok javnost u Kantonu Sarajevo sa zebnjom prati dalju sudbinu pasa lutalica, građani našeg grada i kantona bivaju povrijeđeni usred bijela dana na ulici kao slučajni prolaznici i to kao posljedica djelovanja iz nelegalnog vatrenog oružja. Samo pukom srećom zbog toga nije došlo do gubitka ljudskog života, što ne znači da treba sa djelovanjem sačekati da se i to dogodi. Moram ovdje konstatovati da se do nelegalnog oružja vrlo lako dolazi što je problem sam za sebe. No, upotreba tog oružja na javnim mjestima od strane neodgovornih pojedinaca, posebno maloljetnika, sve je češća i to predstavlja ozbiljan problem narušavanja opšte sigurnosti u Kantonu Sarajevo. Takva situacija se ne može pripisati u cijelosti samo kao odgovornost policije Kantona Sarajevo, mada je njihova uloga u tome daleko najveća. Međutim, policija kao represivni aparat, ne može biti svugdje i na svakom mjestu da spriječi i sankcioniše vinovnike upotrebe nelegalnog vatrenog oružja. Stoga ono što ne može policija, mogu sva ministarstva i sektori Vlade Kantona Sarajevo koji su dužni da u svom domenu i nadležnostima obezbjede finansijsku podršku preventivnim mjerama u cilju povećanja nivoa sigurnosti građana. Ako se gospoda ministri pitaju kako, odgovor je vrlo jednostavan, treba reagovati proaktivno i izraditi projekte prevencije iz domena njihovog resora.  


Gospodine premijeru, deklarativnim saopštenjima i uvjeravanjem građana da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća neće se ništa postići, sa takvim izjavama samo dodatno srozavate povjerenje građana u izvršnu vlast i policiju Kantona Sarajevo. Ne radi se ništa vidljivo niti konkretno da bi se građani osjećali sigurnijim i zaštićenijim, to se mora promijeniti. Složit ćete se da se moraju već jednom poduzeti konkretne mjere da se slučajevi poput onog od 25. jula svedu na najmanju moguću mjeru. 


Već pretpostavljam i šta će Vam biti jedan od odgovora na ovo pismo, naravno ako do odgovora uopšte dođe, ali po mom mišljenju Kanton Sarajevo ne treba čekati implementaciju usvojene „Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini“ koje je donijelo Vijeće ministara BiH 2013. godine. Ta strategija, iako dobro zamišljena, zbog administrativne strukture države ne daje željene rezultate, jer je jako puno policijskih agencija i državnih institucija uključeno u njenu realizaciju, a njihova međusobna saradnja je minimalna. Čekati da se sve mjere iz te strategije  implementiraju jeste imperativ, ali ne rješava trenutne probleme narušavanja nivoa sigurnosti građana u Kantonu Sarajevo. Stoga mislim da je potrebno u saradnji sa Ministarstvima unutrašnjih poslova u regionu, ali i u svijetu razviti saradnju i transfer iskustava, razmjenu mišljenja i tehnologija na suzbijanju prodaje i korištenja nelegalnog oružja. I tu dolazi do izražaja Vaša uloga i politička volja Vlade Kantona Sarajevo da ovakve prijedloge koji bi došli i iz MUP-a Kantona Sarajevo finansirate i podržite pa i na način da se ministrastva odreknu dijela sredstava za svoje resore ustupajući ih u službu povećanja nivoa sigurnosti građana Kantona Sarajevo.

 

Uvjeren sam da bi proaktivnom politikom MUP KS mogao dobiti i određene donacije u potrebnoj opremi i tehnologiji i transferu znanja, kao i obrazovanju svojih kadrova za ovu namijenu u inostranstvu. Ne mogu da vjerujem da niko u Vladi Kantona Sarajevo nije došao na ideju da preko MUP-a KS ostvari saradnju sa nekim od regionalnih ili gradskih policija u regionu i u bližem okruženju koji bi poslali svoje stručnjake da zajedno sa našim stručnjacima iz te oblasti provjere i unaprijede mjere i sisteme i daju prijedloge za njihov dalji razvoj kada je u pitanju suzbijanje i prevencija u korištenju nelegalnog oružja u MUP-u KS. To je, premijeru, najmanje što možete uraditi za nas građane. A najviše što možete uraditi jeste unaprijeđenje legislative Kantona Sarajevo u vidu zaoštravanja sankcija za posjedovanje nelegalnog oružja, eksploziva i municije koje u sadašnjem zakonskom okviru evidentno ne daju rezultate. No, kako stvari stoje to je jako teško očekivati i od Vlade i od Skupštine Kantona Sarajevo, djelom i zbog negativnog stava po tom pitanju od strane pojedinih profesora sa Fakulteta za Kriminalistiku Univeziteta u Sarajevu.  A i od Vas je to čini mi se teško očekivati, jer ste i Vi kao poslanik u prošlom mandatu, koliko se sjećam, odbili da podržite neke ranije prijedloge zakona koji su predviđali oštrije sankcije za držanje i nošenje nelegalnog oružja.  Nadam se da će se i to promijeniti, s obzirom na posljedice sa kojima se svakodnevno zajedno suočavamo.   


Gospodine premijeru, izdvajanja za sigurnost odavno nisu luksuz već je to potreba, stoga Vas držim odgovornim i tražim od Vas da se aktivnije uključite u podizanje nivoa sigurnosti naših građana i da u tom kontekstu koristite, društvene mreže, TV Kantona Sarajevo, saradnju sa NVO sektorom i druge vidove upoznavanja građana sa problemom nelegalnog posjedovanja oružja i posljedicama njegove upotrebe. Preventiva u oblasti sigurnosti daje najbolje rezultate, a u mnogo slučajeva ne košta ništa, samo je potrebno imati političku volju i obezbjeđene resurse i zakonske okvire za njenu implmenetaciju, a osiguravanje takvog ambijenta je pretpostavljam isključivo Vaš i posao Vlade Kantona Sarajevo.  


S izrazima dubokog poštovanja,  Nedžad Ahatović  prof. odbrane i sigurnosti s.r

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook