foto/ projekat vrijedan 32 miliona dolara

Sebija Izetbegović ponosno otvorila obnovljenu Kliniku za ortopediju i traumatologiju: Zavirite na KCUS...

Hronika27.07.16, 16:16h

Sebija Izetbegović ponosno otvorila obnovljenu Kliniku za ortopediju i traumatologiju: Zavirite na KCUS...
Radi se o najvećem projektu energetske efikasnosti u BiH (BEEP) ukupne vrijednosti 32 miliona američkih dolara... Pogledajte kako izgleda obnovljena Klinika za ortopediju i traumatologiju na KCUS-u

 

Uz pomoć Svjetske banke i Vlade Federacije BiH obnovljena je Klinika za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

- Radi se o najvećem projektu energetske efikasnosti u BiH (BEEP) ukupne vrijednosti 32 miliona američkih dolara, od čega  Federaciji BiH pripada 19, 2 miliona američkih dolara – izjavio je federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić na svečanoj ceremoniji upriličenoj tim povodom.

 

Navodeći da su radovi na Klinici završeni u predviđenom roku i u skladu s visokim standardima Svjetske banke. naglasio je će tokom zimske sezone troškovi za energiju biti smanjeni.

 

- Utopljavanje fasade donijet će uštede od 110.000 KM na godišnjem niovu – potvrdila je direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović izražavajući zadovoljstvo što je omogućeno da pacijenti imaju bolje uslove za boravak na Klinici, a osoblje bolje uslove za rad.

 

U protekla četiri mjeseca kompletirani su radovi na Klinici za ortopediju i traumatologiju radi postizanja energetske efikasnosti.

 

- Tri velike mjere su implementirane što znači da su ugrađeni svi novi otvori s nižim koeficijentom prolaska toplote, postavljena je termoizolacija debljine 10 centimentara i površine od oko 3.000 kvadratnih metara i ugrađeni su samoregulirajući ventili koji će pomoći ostvarenju ušteda – rekao je voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH Mustafa Čopelj.

 

Pored tri objekta u tri klinička centra (Sarajevo, Mostar i Tuzla) u ovoj godini Federalno ministarstvo prostornog uređenja planira i implementaciju mjera energetske učinkovitosti za dodatnih 20 objekata i to 17 školskih i tri zdravstvene ustanove. Radi se o investicijama vrijednim više od 12 miliona KM.

 

(Foto: FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook