Nema otvorenih pitanja sa SDA

Dodik: Spreman sam na razgovore s Predsjedništvom BiH, ali ne i stranačke

Front26.07.16, 15:50h

Dodik: Spreman sam na razgovore s Predsjedništvom BiH, ali ne i stranačke
Po njegovim riječima Predsjedništvo BiH je institucija, dok pojedinačno članovi Predsjedništva predstavljaju konstitutivne narode i ne može niko od njih pojedinačno odlučivati

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da neće biti nikakvog sastanka SNSD-a i Stranke demokratske akcije (SDA), ali da je spreman za razgovore na nivou - predsjednik RS-a s Predsjedništvom BiH.

 

Dodik je za Radio RS-a objasnio da SNSD nema otvorenih pitanja koje treba rješavati sa SDA i da zato stranačkog sastanka neće biti.

 

Rekao je i da nikad nije bio problem da se organizuje sastanak zvaničnika RS-a s predstavnicima bh. vlasti.

 

Po njegovim riječima Predsjedništvo BiH je institucija, dok pojedinačno članovi Predsjedništva predstavljaju konstitutivne narode i ne može niko od njih pojedinačno odlučivati.

 

- Mogu samo zajedno odlučivati, dok imaju konsenzus. I u tom pogledu s Predsjedništvom možemo da se nađemo u nekoj varijanti i da razgovaramo o otvorenim pitanjima - ustvrdio je Dodik.

 

Komentirao je i pitanje aranžmana s MMF-om, rekavši da je RS putem institucija već riješila to pitanje i da je sada red da Sarajevo ponudi rješenje za to pitanje.

 

Dodao je i da ih niko u tom bh.entitetu „neće moliti da to učine, jer RS već tri godine funkcioniše bez kredita MMF-a“. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook