Stigao letom iz Istanbula

Zbog terorizma uhapšen bh. državljanin Almir Džinić

Hronika25.07.16, 14:51h

Zbog terorizma uhapšen bh. državljanin Almir Džinić
Džinić je u Siriju u džihad otišao sa ocem, majkom i osmero braće i sestara od kojih je samo brat Amer bio punoljetan, dok je u to vrijeme Almir bio maloljetan

 

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 23. jula ove godine uhapsili su bh. državljanina Almira Džinića (1997.), saopćeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

 

- Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Sud BiH raspisao potragu zbog krivičnog djela organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

 


Džinić je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao letom iz Istanbula. Predat je službenicima Sudske policije Suda BiH, navodi se u saopćenju.

 

U Sudu BiH su za avaz.ba kazali da je održano ročište za razmatranje određivanja jednomjesečnog pritvora Džiniću, a da će odluka biti poznata danas.

 

Džinić je u Siriju u džihad otišao sa ocem, majkom i osmero braće i sestara od kojih je samo brat Amer bio punoljetan, dok je u to vrijeme Almir bio maloljetan.

 

Njegova maloljetna sestra Enesa Džinić bila je šerijatski udata za Emraha Fojnicu koji je široj javnosti poznat kao optuženi u slučaju terorističkog napada na Američku ambasadu u Sarajevu.

 

Nakon oslobađajuće presude Suda BiH i puštanja iz pritvora Fojnica je otišao u Siriju gdje je poginuo, a na društvenim mrežama je objavljeno da je izveo šehidsku akciju i preselio s prslukom na sebi.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook