Dvije godine od hapšenja

Tužilaštvo BiH šuti: Da li je istraga u slučaju Čaušević stopirana jer je prozvao političare?

Hronika25.07.16, 12:00h

Tužilaštvo BiH šuti: Da li je istraga u slučaju Čaušević stopirana jer je prozvao političare?
Podsjećanja radi, u svom iskazu Čaušević je priznao istražiteljima Tužilaštva BiH da je na insistiranje Dragana Čovića UIO 2009. godine kupila zgradu Sokola u Mostaru, po cijeni od 2 miliona KM, iako je vještak procijenio da ta zgrada vrijedi tek oko 900.000 KM

 

Više od dvije godine prošle su kako je u spektakularnoj akciji SIPA-e uhapšen Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U policijskoj akciji „Pandora“, Čaušević je uhapšen zajedno sa 53 osobe, a među njima i 30 pripadnika UIO i carinskih terminala, piše novinska agencija Patria. 

 

Čaušević i ostali uhapšeni su zbog koruptivnih krivičnih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

 

U međuvremenu, veći dio uhapšenih, među kojima i Čaušević pušten je na slobodu.

 

Iako je u svom iskazu, bivši direktor UIO BiH naveo konkretna imena visokorangiranih aktuelnih i bivših funkcionera SDA, HDZ BiH i SNSD-a, te u šta su sve upleteni, ako je suditi po šutnji Tužilaštva BiH nije se puno toga uradilo.

 

Patria je u dva navrata poslala upit Tužilaštvu BiH sa pitanjima vezanim za slučaj Pandora, odnosno konkretno dokle se stiglo sa istragom, ali odgovor nismo dobili.

 

Podsjećanja radi, u svom iskazu Čaušević je priznao istražiteljima Tužilaštva BiH da je na insistiranje Dragana Čovića UIO 2009. godine kupila zgradu Sokola u Mostaru, po cijeni od 2 miliona KM, iako je vještak procijenio da ta zgrada vrijedi tek oko 900.000 KM.

 

Prethodno, zgradu su od Sokola privatizirali Čovićevi prijatelji, i to dok je Čović bio direktor ovog bivšeg mostarskog giganta, po veoma povoljnim cijenama, a onda je Upravi prodali za dva miliona KM, što je duplo više od procijenjene vrijednosti.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook