SUD BIH PRESUDIO

BiH dobila spor protiv RS-a: Vlada Republike Srpske mora platiti 182.338,67 KM!

Hronika23.07.16, 20:32h

BiH dobila spor protiv RS-a: Vlada Republike Srpske mora platiti 182.338,67 KM!
Ovu presudu, kako se navodi u odgovoru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na jedno od poslaničkih pitanja u Parlamentu BiH, potvrdilo je i drugostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine

 


Vlada Republike Srpske dužna je platiti 182.338,67 KM na ime finansiranja Vijeća za državnu pomoć BiH, potvrdilo je i drugostepeno vijeće Suda BiH

 

Republika Srpska izgubila je spor koji je protiv nje pokrenulo Pravobranilaštvo BiH i dužna je platiti 182.338,67 KM na ime finansiranja Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Oslobođenje u Vijeću ministara BiH, po čijoj tužbi protiv Republike Srpske je Sud BiH presudio da je RS dužan da na ime finansiranja Vijeća za državnu pomoć u 2013. isplati 80.338,67 KM, a za 2014. ukupno 102.000 KM.


Ovu presudu, kako se navodi u odgovoru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na jedno od poslaničkih pitanja u Parlamentu BiH, potvrdilo je i drugostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine.


Na upit Oslobođenja o ovom slučaju, Pravobranilaštvo BiH jučer nije odgovorilo.


Na pitanje člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH Šefika Džaferovića šta je urađeno na provedbi Zakona o sistemu državne pomoći BiH i postoje li problemi u njegovoj implementaciji, sredinom prošlog mjeseca ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović naveo je kako je utvrđeno da je Zakon o sistemu državne pomoći neusklađen s evropskom legislativom.


- Osnovni problem u implementaciji Zakona je način finansiranja Vijeća, s obzirom na to da se u skladu sa članom 9. Zakona Vijeće sa Sekretarijatom finansira sa po jednu trećinu iz budžeta BiH, budžeta Federacije BiH i budžeta RS-a. U budžet Vijeća za 2013. i 2014. Republika Srpska je uplaćivala samo po 40.000 KM, te je ostala dužna za 2013. iznos od 80.338,67 KM, a za 2014. godinu iznos od 102.000 KM. Pravobranilaštvo BiH je podnijelo tužbu Sudu Bosne i Hercegovine radi isplate duga, te je taj sud 12. februara 2016. donio prvostepenu presudu kojom je usvojen tužbeni zahtjev, a kojim je naloženo RS-u da isplati ukupan dvogodišnji dug od 182.338,67 KM sa zakonskom zateznom kamatom i troškovima parničnog postupka. Krajem marta drugostepeno vijeće Suda BiH je postupajući po žalbi Republike Srpske odbilo navode žalbe i potvrdilo prvostepenu presudu, te je presuda 30. aprila dobila na Sudu BiH klauzulu pravomoćnosti. Republika Srpska je uložila vanredno pravno sredstvo reviziju na pravosnažnu i izvršnu presudu, ali revizija ne odgađa izvršenje presude, pa je Pravobranilaštvo BiH 8. juna podnijelo prijedlog za izvršenje pravosnažne i izvršne presude, kazao je ministar Šarović.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook