TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ

Ništa od tužbe i sudskog spora: Kako je odigrana vješta igra i RS priznao rezultate popisa?!

Hronika23.07.16, 15:42h

Ništa od tužbe i sudskog spora: Kako je odigrana vješta igra i RS priznao rezultate popisa?!
Zapravo je odigrana vješta igra s ciljem da u cijelom ovom slučaju nitko ne bude kriv, a onda će vrijeme učiniti svoje. Što se dogodilo?


Izvor: Dnevni list


Politička bura se stišala i izgleda da je rastjerala  ucjene – nikakvih tužbi i pokretanja spora pred Sudom BiH zbog objavljivanja rezultata popisa stanovništva neće biti. Vlasti Republike Srpske digle su nezapamćenu gužvu uz žestoke prijetnje, kada je shodno svojim ovlaštenjima  Agencija za statistiku BiH 1. srpnja objavila rezultate popisa koji je održan još prije dvije i po godine.


Bez suglasnosti


Prema jučerašnjim informacijama iz Banjaluke, Vlada Republike Srpske odustala je od podnošenja tužbe Sudu BiH protiv Agencije za statistiku BiH, a zapravo je odigrana vješta igra s ciljem da u cijelom ovom slučaju nitko ne bude kriv, a onda će vrijeme učiniti svoje. Što se dogodilo?


Pravobraniteljstvo RS predalo je 15. srpnja Republičkom zavodu za statistiku RS prijedlog tužbe Sudu BiH kojom se traži poništavanje programa i metodologije obrade podataka. Prihvaćanjem tužbe, rezultati popisa bili bi poništeni. Zanimljivo je da je dan ranije Vlada RS o tome raspravljala i zaključila da su potrebne dodatne konzultacije.


I na tome je sve završeno, a Vlada nije u roku dala suglasnost Pravobraniteljstvu da podigne tužbu iako su njeni dužnosnici nastavili s javnim tvrdnjama da je program i metodologija obrade podataka, u konačnici i objavljivanje rezultata popisa, bilo nezakonito.


Pravobraniteljstvo je početkom ovog tjedna obavijestilo Ministarstvo pravde Republike Srpske da više nema nikakvih ovlaštenja za podizanje tužbe jer je rok u kojem je trebalo dobiti zeleno svjetlo od Vlade istekao. Prema neslužbenim informacijama, Vlada RS je na sjednici 14. srpnja konstatirala da „nema političke volje za podizanjem tužbe i pokretanjem upravnog spora zbog objave rezultata popisa“.


Državna nadležnost


Dan prije toga, Narodna skupština RS usvojila je svoj zakon o popisu stanovništva, obradi podataka i objavljivanju rezultata i najavljeno je da će objaviti rezultate za svoju teritoriju. Zakon nije stupio na snagu jer mora dobiti suglasnost Vijeća naroda RS. Istog dana Klub Bošnjaka Vijeća naroda donio je odluku da pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa i taj postupak je u toku. Prema mišljenjima stručnjaka, sve i da je zakon odmah stupio na snagu, rezultati popisa za teritoriju RS ne mogu biti objavljeni prije ožujka ili travnja iduće godine.


Inače, RS baš kao i Federacija, općine i županije imaju pravo da objave rezultate  za svoje područje koristeći se isključivo rezultatima koje je priopćila Agencija za statistiku BiH pošto je popis stanovništva u državnoj nadležnosti.


Vlasti RS priopćile su da ne priznaju objavljene rezultate jer ih smatraju nepreciznim zato što je status stalnih stanovnika dobilo 196.000 popisanih osoba koje rade ili se školuju u inozemstvu.


U međuvremenu, Mladen Bosić, predsjednik SDS-a i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, podnio je 29. lipnja Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom pobija program i metodologiju obrade podataka. Kako je jučer priopćeno, njegovu apelaciju Ustavni sud BiH je proslijedio Agenciji za statistiku BiH i federalnom Zavodu za statistiku, a rok za njihov odgovor je 1. kolovoz. Kako saznajemo, u toku je detaljno „češljanje“ 196.000 popisnica.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook