Na referendum RS-a trebaju reagirati svi nadležni

Izetbegović poručio poslanicima Parlamenta BiH: Neću organizovati sastanak za pojedine predstavnike bh. institucija!

Front22.07.16, 16:44h

Izetbegović poručio poslanicima Parlamenta BiH: Neću organizovati sastanak za pojedine predstavnike bh. institucija!
- Na referendum RS-a trebaju reagirati sve nadležne institucije, poručio je Izetbegović poslanicima Parlamenta BiH

 

 

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali sastanci na kojima bi bili prisutni samo pojedini predstavnici bh. institucija neće polučiti institucionalni odgovor koji je ovom slučaju potreban - poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Na ovaj način predsjedavajući Izetbegović odgovorio je na zahtjev poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su od njega tražili organiziranje sastanka s državnim poslanicima, ministrima i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka "koji nisu učestvovali u donošenju opasne entitetske odluke o rušenju Ustavnog suda BiH i ustavnog poretka BiH, kao i pokušaju unilateralanog napuštanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

 

Ovo su zatražili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirević, Saša Magazinović, Mirsad Mešić, Demokratske fronte Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović i Damir Bećirović, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić.

 

Podsjetio je da kao član Predsjedništva BiH, od prvog dana poduzima sve Ustavom i zakonom propisane aktivnosti na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koje su posebno usmjerene na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, povratnika i izbjeglica te na postizanje jednakopravnosti i uklanjanje diskriminacije na svakom dijelu teritorije BiH.

 

Najavio je da će bez ikakve rezerve nastaviti to činiti i u budućnosti, u okviru nadležnosti koje ima Predsjedništvo BiH.

 

- Tako će biti i s protivustavnom i antidejtonskom odlukom Narodne skupštine entiteta RS o održavanju referenduma. Zadatak Narodne skupštine RS-a nije da organizira referendume o odlukama Ustavnog suda BiH, već da te odluke, kao konačne i obavezujuće, bezrezervno provodi - podvukao je Izetbegović.

 

Izrazio je očekivanje, ali i zatražio od svih bh. institucija, a u ovom slučaju prvenstveno od Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

 

- Tražit ću također i od institucija međunarodne zajednice zaduženih za sve aspekte implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Vijeća za implementaciju mira, da u skladu sa svojim ovlastima poduzmu konkretne radnje i korake da zaštite Dejtonski mirovni sporazum - naglasio je.

 

Izrazio je razumijevanje za zabrinutost koju su iskazali poslanici PSBiH kao i potrebu da na ovakav način reagiraju, te je dodao da zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH moraju pružiti sve institucije BiH u punom kapacitetu njihovih nadležnosti. 

 

- U tom smislu i od vas očekujem da iskoristite vaš uticaj, ovlaštenja i raznovrsne mogućnosti koje posjedujete kao poslanici u najvišem zakonodavnom organu BiH - zaključio je u saopćenju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook