DODJELJENE NAGRADE

Završen 44. Teatarski festival BiH FEDRA u Bugojnu: 'Hasanaganica' i 'Prljavi veš' najbolje predstave

Kultura21.07.16, 10:35h

Završen 44. Teatarski festival BiH FEDRA u Bugojnu: 'Hasanaganica' i 'Prljavi veš' najbolje predstave
Ravnopravne nagrade za najbolju predstavu u cjelini, dobile su predstave „Hasanaginica“ Teatra „Total“ Visoko u režiji Jesenka Muzaferije i predstava „Prljavi veš“, Banjalučkog Studentskog pozorišta iz Banjaluke, u režiji Aleksandra Pejakovića

 


Žiri 44. Teatarskog festivala BiH FEDRA u Bugojnu, koji je radio u sastavu: Ljiljana Čekić, predsjednica žirija, Faketa Salihbegović Avdagić i Sulejman Bosto, donio je sljedeće odluke:


Diplomu za mladalačku predanost izazovima pozorišnog stvaralaštva dobilo je Gradsko pozorište Trebinje za predstvu „Ministarka“.


Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Nevena Milašinović za predstavu „Magareće godine“ Gradskog pozorišta „Jazavac“. Čistom i preciznom estetikom autorka je doprinijela prikladnom oblikovanju ambijenta Ćopićeve naracije.


Nagradu za najbolji izbor muzike dobio je Lordan Muzaferija za predstavu „Hasanaginica“, Teatra „Total“ Visoko. Rafaniranim emotivnim nabojem umjetničke interpretacije muzika u ovoj predstavi snažno podvlači unutarnja previranja.


Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Ana Vučić za ulogu Marice u predstavi „Učiteljice“ HKUD Didak, Gradnić (Čitluk). Glumačkom razigranošću mlada glumica jasno je oslikala lik junakinje koja svojom energijom otvara vjeru u vlastite snage i pronalazi put u autonomiju slobode.


Nagradu za najboljeg mladog glumca dobio je Zoran Jelić za ulogu u predstavi „Prljav veš“, Banjalučkog Studentskog pozorišta. Uvjerljivom i iskrenom glumačkom igrom ovaj glumac je sugestivno i suvereno vodio glavni tok scenske radnje.


Nagradu za epizodnu žensku ulogu dobila je Emina Karamehić za ulogu Majke Hasan-agine u predstavi „Hasanaginica“, Teatra „Total“ Visoko. Karamehićeva je svojom snažnom ekspresijom vjerodostojno oblikovala lik dominantne i posesivne majke.


Nagradu za epizodnu ulogu dobio je Faik Salihbegović za ulogu Bega Pintorovića u predstavi „Hasanaginica“, Teatra „Total“ Visoko. Prelamajući svu složenost socijalno-istorijskog okvira, kroz prizmu svog lika, bard amaterskog glumišta, promišljenom artikulaciom u gesti i glumačkom izrazu vješto je nijansirao svoju glumačku kreaciju.


Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Andrijana Zubac za ulogu Stane u predstavi „Učiteljice“ HKUD Didak, Gradnić (Čitluk). Upotrebom svedenih glumačkih sredstava, uz bogatstvo emotivnog doživljaja glumica podcrtava svu tragičnost svoga lika.


Nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je Amel Ugarak za tumačenje lika Vojislava Vučića u predstavi „Đavolja posla“ Teatra FEDRA Bugojno. Bogatstvom  i energijom glumačke transformacije ovaj talentovani glumac suvereno je kreirao dramu glumačke egzistencije.
 

Nagradu za najbolju režiju dobila je Senada Milanović za predstavu „Đavolja posla“ Teatra FEDRA Bugojno. Odvažnim izborom rediteljskih rješenja rediteljica vješto kreira okvir pozorišnog događaja integrišući u njemu suprostavljene perspektive teatarskog iskustva.

        
Ravnopravne nagrade za najbolju predstavu u cjelini, dobile su predstave „Hasanaginica“ Teatra „Total“ Visoko u režiji Jesenka Muzaferije i predstava „Prljavi veš“, Banjalučkog Studentskog pozorišta iz Banjaluke, u režiji Aleksandra Pejakovića.


Premda formalno i sadržajno različite, ove dvije predstave, koje potiču iz različitih društveno-istorijskih konteksta, podjednakom razinom svojih pozorišnih dometa, postavljaju bitna pitanja koja duboko zadiru u egzitencijalne i društvene probleme vremena u kome živimo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook