vrijedi mnogo

Pjanić uvjerljivo najskuplji bh. fudbaler: Evo koliko mu je skočila cijena

Sport20.07.16, 17:32h

Pjanić uvjerljivo najskuplji bh. fudbaler: Evo koliko mu je skočila cijena
Kapiten fudbalske reprezentacije BiH Edin Džeko iza sebe ima jednu od lošijih sezona posljednjih godina, pa je i procijenjen na tri miliona eura manje nego li ranije, te sada "košta" 12 miliona eura

 

Miralem Pjanić uvjerljivo je najskuplji bosanskohercegovački fudbaler prema najnovijim istraživanjima tržišnih vrijednosti igrača koje je proveo specijalizirani njemački portal Transfermarkt.


Novi prvotimac Juventusa, u koji je ovog ljeta stigao iz Rome, procjenjuje se na 38 miliona eura i cijena mu je skočila za tri miliona, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Kapiten fudbalske reprezentacije BiH Edin Džeko iza sebe ima jednu od lošijih sezona posljednjih godina, pa je i procijenjen na tri miliona eura manje nego li ranije, te sada "košta" 12 miliona eura. Na tržištu istu cijenu ima i Asmir Begović, zamjenik kapitena BiH i golman Chelseaja.

 

Cijena je pala i Ervinu Zukanoviću, novom igraču Atalante, takođe, dojučerašnjem fudbaleru Rome. Umjesto dosadašnjih četiri miliona eura sad je procijenjen na 3,8. I Emir Spahić, bivši bh. kapiten i veteran HSV-a slabije kotira na fudbalskom tržištu, pa je njegova cijena spala sa 1,5 na milion eura.

 

Značajan napredak zabilježio je mladi napadač zagrebačkog Dinama Armin Hodžić. Prije posljednjeg klasificiranja koštao je milion, a sada pored njegovog imena stoji četiri puta veći novčani iznos. Edin Višća, fudbaler Istanbula sa 6,75 miliona eura napredovao je za milion.

 

Ukupno 29 igrača sa posljednjeg spiska selektora Mehmeda Baždarevića za prijateljsku utakmicu sa Španijom (1:3) igranoj u St. Gallenu krajem maja i nastup na Kirin kupu u Japanu, kojeg je BiH osvojila 7. juna ove godine, zajedno vrijede 111,38 miliona eura. Pjanić sam vrijedi više od trećine ekipe.

 

Za najskupljeg fudbalera Premijer lige BiH u sezoni 2015/2016. godine određen je reprezentativac BiH i igrač Sarajeva Haris Duljević. Njegova cijena je sa milion porasla na 1,6 miliona eura. U 12 klubova društva najboljih registrovana su 304 profesionalca. Zajedno koštaju 68,88 miliona eura. Najskuplju ekipu ima Sarajevo (12,4 miliona eura), slijede Željezničar (8,83), Sloboda (8,45), Zrinjski (8,15), dok je Vitez najjeftiniji tim Premijer lige BiH (2,43), prenosi Anadolu Agency (AA).

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook