milioni bakterija

Znate li koje je najprljavije mjesto u vašem kupatilu, a nije WC?

Auto & Dom18.07.16, 17:55h

Znate li koje je najprljavije mjesto u vašem kupatilu, a nije WC?
Najdraže mjesto gomilanja bakterija jedna je druga površina koja se kod čišćenja kupatila nerijetko zanemaruje

 

Bakterije, već znamo, vole se skupljati u kupatilu, no mjesto na kojem ih ima najviše nije ono na koje bismo prvo pomislili – WC šolja. Najdraže mjesto gomilanja bakterija jedna je druga površina koja se kod čišćenja kupatila nerijetko zanemaruje.


Najprljavije mjesto u kupatilu je – pod. Odmah nakon što je pod očišćen na njemu može biti oko hiljadu bakterija po četvornom centimetru, a sat vremena kasnije može ih biti i milion. 

 

Pod ne samo da je najveća površina u kupatilu nego je nerijetko i zanemaren kod čišćenja. S obzirom na to kolika se prljavština, koju donesemo izvana, na njemu skupi, kao i vlasi kose, mokri peškiri tepisi i ostaci kozmetičkih proizvoda nije čudo da je pod u kupaonici tako popularno mjesto za razvoj bakterija. 

 

Jedna od najčešćih bakterija na kupaonskom podu je stafilokok, koji može završiti na našoj koži, i koliformi, koji su pronađeni u našim crijevima. Također je pronađena bakterija Escherichia coli koja može uzrokovati grčeve i proljev.


Koji je najunčikovitiji način čišćenja kupaonskog poda? Najmanje jednom sedmično temeljito operite pod, bit će dovoljno da lavoru vode dodate jedan do dva čepa sredstva za čišćenje. Barem jednom godišnje očistite pod intenzivnim ribanjem – za to ćete se morati spustiti na koljena, ali taj fizički napor isplatit će se.

 

Imate li čistač na paru on će biti najbolji izbor za pranje poda naročito ako imate malu djecu jer ovaj čistač ne zahtijeva dodatna sredstva za čišćenje.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook