kao stvoreno za početnike

Rapsodija za nepce: Preukusna čokoladna torta bez brašna koju morate isprobati

Auto & Dom17.07.16, 16:59h

Rapsodija za nepce: Preukusna čokoladna torta bez brašna koju morate isprobati
Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept

 

Volite li čokoladne slastice svakako morate isprobati čokoladnu tortu bez brašna.

 

Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept.

 

Sastojci za čokoladnu tortu: 


- 34 dkg maslaca
- 34 dkg šećera u prahu
- 10 jaja
- 16 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa
- 16 dkg mljevenih oraha (prema želji)
- 3 kašike kakaa

 

Priprema: 


1. Otopite 17 dkg maslaca, dodajte 17 dkg šećera u prahu i sve dobro izmiksajte, 8 dkg čokolade rastopite na pari. U međuvremenu izdvojite žumanjke i bjelanjke od 5 jaja. Žumanjke dodajte, jedno po jedno, u smjesu maslaca i šećera, potom dodajte otopljenu čokoladu izmiješajte, te na kraju dodajte 8 dkg mljevenih oraha i jednu i pol kašiku kakaa. 

 

Bjelanjke istucite u snijeg pa kašiku po kašiku dodajte u prethodnu smjesu uz lagano miješanje, pećnicu ugrijte na 180 stepeni, smjesu prebacite u kalup za torte i pecite oko 20 do 25 minuta.

 

2. Drugi dio torte čini ista smjesa ali ne pečena nego kuhana, na ovaj način dobije se tekstura kreme. Istucite 5 cijelih jaja i 17 dkg šećera u prahu te jednu i pol kašiku kakaa. Kuhajte na pari oko 20 minuta uz često miješanje, dok se smjesa ne zgusne.


Potom u kuhano dodajte 8 dkg čokolade, rastopiti uz miješanje. Skinuti s pare i dodati 17 dkg maslaca narezanog na komadiće, miješati dok se ne sjedini sa smjesom pa prema želji dodati 8 dkg mljevenih oraha. 

 

Toplu smjesu preliti preko pečenog biskvita, ostaviti par sati u frižideru i poslužiti uz tučeno vrhnje.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook