zvjezdani gurmanluk

Gastro vodič kroz zodijak: Šta vole da jedu horoskopski znakovi?

Zabava13.07.16, 13:48h

Gastro vodič kroz zodijak: Šta vole da jedu horoskopski znakovi?
Ne podnosite nezačinjenu hranu? Možda je upravo raspored zvijezda prilikom rođenja utjecao na vaše gastro opredeljenje

 

Gastro Love, odnosno ljubav prema određenoj hrani se mijenja od  znaka do znaka. Volite čili papričice ili je vaš izbor uvijek klasična napolitana pasta? Svi vam kažu da jedete kao trudnica jer volite mnoštvo malih obroka?

 

Ne podnosite nezačinjenu hranu? Možda je upravo raspored zvijezda prilikom rođenja utjecao na vaše gastro opredeljenje.

 

Ovan

 

Ovnovi žive užurbano, intenzivno i avanturistički, pa baš i nemaju previše vremena za dugotrajne kulinarske užitke. Hrana za njih predstavlja gorivo koje pokreće njihov životni motor, koji je uvijek u petoj brzini. No, iako su baš zbog toga najodaniji poklonici hrane koja se može pojesti s nogu, ponajviše fast fooda, oni jedu i sve drugo, posebno ako je riječ o mesu, i to mesu ljutog okusa, kao i svim ostalim začinjenim jelima. Ovnovi, naime, obožavaju jako začinjeno, posebno ljuto, pa ih oduševljavaju kineska, istočnjačka, indijska i meksička kuhinja i sva jela kojima su dodani ljuti feferoni ili papričice. Shodno tome, mrze bljutavu i bezličnu hranu, a nisu ludi ni za slatkim, uz iznimku čokolade s čilijem.

 

Lav

 

Lavovi su vječni borci i zakleti pobjednici, koji vole otmjen i luksuzan život. U životu žele samo najbolje od najboljeg, što uvijek i dobivaju. Stoga, kada je o hrani riječ, vole fine, male zalogaje spremljene od najfinijih sastojaka, čiji im je otmjeni izgled ponekad važniji od okusa. Obožavaju rijetke vrste južnog voća, te ekstravagantna jela mediteranske kuhinje, posebno kamenice i morske ježeve. Njihovom istančanom nepcu pašu samo najbolja vina i pravi šampanjac. Lavovi obožavaju drugima pokazivati svoj luksuz. Stoga, umjesto da sami kuhaju, jelo radije naručuju u nekom otmjenom restoranu. Naravno, u želji da se pokažu u najboljem svjetlu, vrlo često pretjeraju i u vrstama i u količinama jela.

 

Strijelac

 

Temperamentni, dinamični i uvijek dobro raspoloženi, strijelci žude za novim horizontima, pa obožavaju putovanja. Njihova želja za otkrivanjem i upoznavanjem novog odražava se i u njihovoj ljubavi prema svim kuhinjama svijeta. Na njihovom popisu mjesta koje obavezno moraju posjetiti na svojim mnogobrojnim putovanjima stoga nisu samo muzeji, galerije i katedrale, nego i restorani s domaćom kuhinjom. U svojoj žudnji za novim mirisima i okusima nemaju granice, te će u slast pojesti i ona jela koja većina ljudi zaobilazi u širokom luku. Tako su, primjerice, specijaliteti od zmija, skakavaca, ličinki i lastavičjih gnijezda za njih ne samo veliki izazov, nego i prava poslastica.

 

Bik

 

Bikovi, koji su tople, srdačne i osjećajne osobe, izvrsni su kuhari i pravi gurmani. Znaju uživati u svemu, pa tako i u kuhanju i jelu. Štoviše, oni ne vole samo kuhati, oni vole dugo kuhati, pa su možda među posljednjim osobama na svijetu koje čak i u tjednu poštuju tradicionalni slijed: predjelo, juha, glavno jelo, prilog, salata, desert. No, osim što kuhaju dugo i polako, oni i jedu dugo i polako, strastveno uživajući u svakom zalogaju. Kao zakleti gurmani, jedu i očima, a jelo za njih predstavlja umjetničko djelo. Stoga veliku pažnju posvećuju aranžiranju hrane i stola, te stvaranju atmosfere, uz obaveznu glazbenu kulisu, bez obzira radi li se o svakodnevnim obrocima ili posebnim prilikama.

 

Djevica

 

Iako se njihov život mnogima čini dosadnim i nimalo uzbudljivim, one uživaju u svojoj mirnoj, rutinskoj i nadasve sigurnoj svakodnevici. Djevice su vrlo predvidive i nimalo inventivne i kada je u pitanju hrana. Jela neobičnih naziva, čiji sastojci dolaze s drugog kraja planeta, ostavljaju ih mrtvim hladnima. Djevice vole kuhati i jesti samo ono što uspijeva u njihov okolini. Radi li se, primjerice, o krumpiru ili zelju, one će ih s velikim žarom spremati na stotine različitih načina i nikad im neće dosaditi. Osim što su pravi majstori u iskorištavanju ostataka hrane, vrlo praktične i štedljive djevice često se, na temelju povoljnije cijene, tek u kupovini odlučuju koje će jelo taj dan pripremiti.

 

Jarac

 

Jarce krasi snažna volja, postojan karakter i naglašena praktičnost, koja dolazi do izražaja i kada je riječ o kuhanju i hrani. S jednakom upornošću kojom se bore za ostvarenje svojih jasno zacrtanih životnih ciljeva, jarci će, prema jasno razrađenom planu, proći sve gradske trgovine ne bi li pronašli neku namirnicu kojoj su kvaliteta i cijena u apsolutnom suglasju. Jarci se ne povode za raznoraznim trendovima i nisu ljubitelji pretjerane upotrebe začina, pa vole pripremati i jesti tradicionalna jela izbalansirana okusa. No, svojem istančanom nepcu, unatoč štedljivosti, s vremena na vrijeme priušte i nešto posebno i otmjeno, primjerice, ostrige ili kavijar, te šampanjac.

 

Blizanac

 

Prilagodljivi i spontani, blizanci, koji pucaju od energije, imaju nevjerojatnu kondiciju i kada je riječ o kuhanju. Stoga im, kako u skupljanju recepata i kuharica, tako i u pripremanju novih jela, nema premca. No, jednakim žarom kojim vole isprobavati nove recepte, vole ih i mijenjati, dodajući neki novi začin ili sastojak, pa je apsolutno nemoguće u kući blizanaca dvaput jesti isto jelo. Naravno, promjene recepata nisu uzrokovane samo njihovom sklonošću eksperimentiranju, nego i sastavom njihova hladnjaka. No, unatoč vrlo visokoj kulturi kada je riječ o hrani, blizanci imaju i svoju slabu točku. Tu i tamo polude za sočnim hamburgerom iz obližnjeg fast food restorana.

 

Vaga

 

Kreativne, talentirane i atraktivne vage, koje k tome imaju snažno izražen osjećaj za lijepo, vrlo su osjetljive i kada je u pitanju njihova figura. Opterećene brojanjem kalorija i zalogaja, u ime svoje tjelesne ljepote mogu se odreći svega samo ne kolača, jer naprosto luduju za slatkim. Vole jesti i pripremati jednostavna jela blagog okusa, a kako su jako izbirljive, najvažnija im je kvaliteta sastojaka. Zbog svoje izbirljivosti i poslovične neodlučnosti, vage obožavaju domjenke sa švedskim stolom, koji im omogućava biranje i kušanje do mile volje. No, možda čak i više od jela, vage vole dobro vino i pivo, pa, nalete li na probranu ponudu tih pića, jelo može pričekati.

 

Vodenjak

 

Osjećajni, umjetnički nastrojeni vodenjaci uvijek su okrenuti budućnosti, s jasno izraženim osjećajem za ono što će tek postati moderno. Tradicionalne vrijednosti za njih ne postoje ni u kuhinji. U kuhinji se ne oslanjaju na recepte, nego na svoju maštovitost i kreativnost. Oni kao da su izmislili finger food, te su u varijacijama na temu kanape sendviča i svega sličnog svjetski prvaci. Jednako tako, vodenjaci obožavaju i sve moguće kupovne grickalice, kojih se jednostavno nisu u stanju zasititi. Vodenjaci su i najbrojniji poklonici vegetarijanske prehrane. Obožavaju sve vrste povrća i voća koje, dakako, u skladu sa svojom maštom, gotovo nikad ne jedu sirovo, nego spremljeno na tisuću drugih načina.

 

Rak

 

Romantični, strastveni i senzibilni, rakovi su osobe kojima obitelj predstavlja sve na svijetu. Dom je njihov dvorac, a kuhinja je središte njihova obiteljskog života i u njoj se osjećaju sigurno i zaštićeno. Rakovi stoga vole domaću kuhanu hranu, koju uglavnom spremaju po receptima koji se već generacijama prenose s koljena na koljeno. Specijaliteti rakova dobra su stara pečenja, umaci, gulaši i variva, a nova jela prava su rijetkost. Shodno velikoj brizi za obitelj i potomstvo, ne štede na hrani i uvijek biraju kvalitetne namirnice, pa su njihova jela hranjiva i zdrava. K tome, njihove su porcije obilne, pa se u kuhinjama rakova i čitava četa nenajavljenih gostiju može najesti do grla.

 

Škorpion

 

Škorpioni su senzualni, razigrani i skloni avanturama, primarno erotske naravi, pa vole hot i spicy hranu. Dakle, obožavaju jela koja uspaljuju sva čula i mame suze na oči, dok ih hrana bez teka, kao i sve slatko, a posebno sladoled, ostavlja hladnima. Unatoč njihovoj ljubavi prema vrućim zalogajima, posebno meksičke i egzotične kuhinje, hrana i kuhanje u njihovu životu imaju sporednu ulogu. Škorpioni svoje raspoloživo vrijeme radije troše na neobuzdanu zabavu i beskonačno filozofiranje o životu. No, ipak, kada je o kuhanju riječ, tu i tamo dobiju inspiraciju, pa svojom ekstravagantnom kulinarskom kreacijom iznenade i sebe i svoje goste.

 

Ribe

 

Nježne, sanjarski raspoložene, romantične i djetinjasto razigrane ribe često su i strastveni kuhari. One, što je sasvim razumljivo, obožavaju more i svu hranu koja dolazi iz njegovih dubina. No, ribe, htjele to priznati ili ne, obožavaju i meso. Iako se mnoge od njih, kao zakleti borci za pravdu, odlučuju za vegetarijanstvo, ogroman sočni odrezak s roštilja ribama uvijek izmami sjaj u očima. Bez obzira što jedu, ribe uvijek paze da je hrana svježa i dobivena na organski, prirodan način, pa su one najvjerniji posjetitelji bio-dućana i tržnica. Ribe su, zahvaljujući svojoj naravi, lude i za slatkim, te ih jela njihova djetinjstva, kolači, torte, pudinzi i kreme, opsjedaju cijeli život.

 

(urbanmagazin.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

    


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook