rashladite ljeto

Recept za neodoljivi sladoled od tri sastojka - bez šećera, jaja i mlijeka

Auto & Dom07.07.16, 20:15h

Recept za neodoljivi sladoled od tri sastojka - bez šećera, jaja i mlijeka
Na sreću, tu i tamo se naleti na recept poput ovoga, u kojem možete uživati bez straha za zdravlje i izgled

 

Ljeto je nezamislivo bez sladoleda, no ta se slasna poslastica baš i ne slaže s vitkom linijom - da ne spominjemo kao standardni sastojci poput jaja i mlijeka za mnoge mogu biti problematični. Na sreću, tu i tamo se naleti na recept poput ovoga, u kojem možete uživati bez straha za zdravlje i izgled. I što je najbolje, stvarno je jednostavan.
 

1/2 šolje kokosovog mlijeka
1 kašika + jedna kašikica kukuruznog škroba ili škroba od tapioke
1 1/2 šolja svježeg soka od voća ili povrća po vašem izboru

 

Odvojite 1/4 količine kokosovog mlijeka i pomiješajte ga sa škrobom. Ostatak zagrijte. Kad se uz rubove posude počnu stvarati mjehurići, ubacite mješavinu sa škrobom i dobro promiješajte. Smanjite vatru i miješajte dok se ne zgusne (a to bi se trebalo dogoditi vrlo brzo).

 

Maknite s vatre i umiješajte sok od voća ili povrća. Dobrim su se izborom pokazali mrkva, cikla, jabuka i jagode ali možete staviti sve što inače volite u smoothieju. Nakon što ste dodali voće i/ili povrće, probajte smjesu - ako vam nije dovoljno slatka dodajte malo meda.

 

Ostavite da se ohladi pa spremite u frižider. Potom ubacite u stroj za sladoled ili prebacite u plitku posudu i pospremite u zamrzivač. Svako dva-tri sata razlomite led i dobro promiješajte.

 

(slobodnadalmacija.hr, DEPO, BLIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook