Reagiranje/ Osudili upad specijalaca

COD Luna nakon upada policije u 'Tuzla kvarc': Ovim se činom tužilac Ljubić uvrstio na crnu listu progonitelja zviždača!

Hronika04.07.16, 13:37h

COD Luna nakon upada policije u 'Tuzla kvarc': Ovim se činom tužilac Ljubić uvrstio na crnu listu progonitelja zviždača!
Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić nastavlja odmazdu protiv prijavitelja korupcije, firme 'Tuzla kvarc', te je uz pomoć brojnih pripadnika MUP-a izvršio prepad u krug firme, zaplijenio pokretnu i nepokretnu imovinu,stoji u saopćenju COD Luna

 

Po naredbi Općinskog suda Tuzla i nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUPTK-a izvršili su danas pretrese na dvije lokacije firme "Tuzla-kvarc"u Bukinju kod Tuzle, kao i na površinskom kopu, odnosno ležištu kvarcnog pijeska u Bukinju koji koristi ista firma.

 

Tim povodom reagirali su iz Savjetodavnog centra za zviždače/uzbunjivače COD Luna, te osudili ovaj čin. Njihovo reagiranje prenosimo u cjelosti:

 

Rudari 'Tuzla kvarca' u iščekivanju Bajrama, u ranim jutarnjim časovima 04.07.2016.godine, dočekali policiju i kaznenu ekspediciju po nalogu glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića.


Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić nastavlja odmazdu protiv prijavitelja korupcije, firme 'Tuzla kvarc', te je uz pomoć brojnih pripadnika MUP-a izvršio prepad u krug firme, zaplijenio pokretnu i nepokretnu imovinu.


Tomislav Ljubić, kao glavni inspirator odmazde nad prijaviteljima korupcije, u pokušaju da spasi svoju besmislenu optužnicu protiv 'Tuzla kvarca', nastavlja da selektivno provodi pravdu i putem zloupotrebe položaja i ovlašćenja vrši diskriminaciju nad privrednim subjektom 'Tuzla kvarc'.


Razumu je neshvatljiva ovolika nezapamćena uložena energija pravosudnih i policijskih struktura u pritiscima i istragama protiv rudara 'Tuzla kvarca', više nego i protiv jedne organizirane kriminalne skupine u BiH. Očito je, u BiH je najveći i neoprostivi zločin prijaviti korupciju.


Nakon dramatičnih događaja iz aprila i maja 2016.godine, kada su rudari 'Tuzla kvarca' štrajkovali glađu i prijetili skakanjem sa silosa, tražeći da se zaustavi odmazda nad njima kao prijaviteljima korupcije u oblasti koncesija, uslijedilo je potpisivanje Protokola između Vlade TK, Grada Tuzla i 'Tuzla kvarca' o deblokiranju procesa proizvodnje i nastavka rada 'Tuzla kvarca'.


Iako je cijela BH i medjunarodna javnost stala u odbranu rudara 'Tuzla kvarca' i pokrenute intenzivne aktivnosti na otklanjanju administrativnih barijera za dobijanje koncesije, čime su sve više postajale besmislene optužnice glavnog kantonalnog tužioca da je 'Tuzla kvarc' počinio krivično djelo 'teška krađa' kvarcnog pijeska, jer je na eksploatacionim poljima u svom vlasništvu od 1960.godine vršio eksploataciju bez koncesije, dok ih je korumpirani zamjenik ministra g.Bahir Imamović ucjenjivao, reketirao i sprječavao da završe postupak dodjele koncesije (napominjemo da je g.Bahir Imamović uhapšen po nalogu BH Tužilaštva).


Ovim činom se g.Tomislav Ljubić upisuje na crnu listu najgorih progonitelja zviždača u cijelom svijetu.


Napominjemo da je u septembru 2016.godine planirano svjedočenje 'Tuzla kvarca' pred anti-korupcionom komisijom Evropskom parlamenta, gdje postoji poseban interes da se rasvijetli uloga Tužilaštva TK u ovom slučaju, stoji u saopćenju Savjetodavnog centra za zviždače/uzbunjivače COD Luna.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook