Preuzela predsjedništvo od Nizozemske

Slovačka od danas predsjedava Evropskom unijom

Front01.07.16, 11:59h

Slovačka od danas predsjedava Evropskom unijom
Tokom slovačkog predsjedništva, u Bratislavi će se 16. septembra održati neformalni samit 27 zemalja članica na kojem će se razgovarati o budućnosti EU-a nakon britanske odluke o napuštanju evropskog projekta

 

Slovačka je preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a za sljedećih šest mjeseci tokom kojih se očekuju pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom te početak rasprave o budućnosti Evropske unije.

 

Slovačka, članica EU-a od 2004., preuzela je predsjedništvo od Nizozemske čiji je mandat završio u četvrtak u ponoć.

 

Slovačka je vlada u četvrtak potvrdila četiri ključna prioriteta na koja će se usredotočiti u sljedećih šest mjeseci: ekonomski snažna Evropa, iskorištavanje mogućnosti koje pruža jedinstveno evropsko tržište, uravnotežena migracijska politika i politika azila te uloga EU-a u svijetu, prenosi Hina.

 

Tokom slovačkog predsjedništva, u Bratislavi će se 16. septembra održati neformalni samit 27 zemalja članica na kojem će se razgovarati o budućnosti EU-a nakon britanske odluke o napuštanju evropskog projekta.

 

To će biti prvi samit održan izvan Bruxellesa od 2000. kada je odlučeno da se sastanci na vrhu ne održavaju u prijestolnicima zemalja predsjedateljica nego u Bruxellesu.

 

Slovački premijer Robert Fico rekao je da je zatražio održavanje samita u Bratislavi jer "Bruxelles ima negativnu reputaciju u Evropi".

 

Fico ističe da bi na tom samitu trebao započeti proces čiji je cilj da svih 27 zemalja članica ima utjecaj u Uniji a ne grupa nekoliko najvećih jer "ključne odluke o budućnosti Evrope ne može donositi mala grupa zemalja".

 

"Budućnost Evropske unije ne može se više definirati bez aktivnog sudjelovanja zemalja koje su ušle nakon 2004. godine. Krajnje je vrijeme da se prizna da te zemlje imaju jedinstveno iskustvo transformacije, koja je na Zapadu trajala nekoliko desetljeća, a u novim članicama znatno kraće", rekao je Fico.

 

Tokom svoga predsjedavanja Slovačka se želi usredotočiti na pozitivni program, a ne na pitanja oko kojih su zemlje članice podijeljene.

 

Slovačko predsjedništvo želi biti "neka vrsta političkog Dunava, kako bismo ujedinili Evropu, poput rijeke Dunav koja spaja deset zemalja", rekao je Fico na svečanosti kojom je obilježeno preuzimanje predsjedništva.

 

Slovačka je jedna od zemalja koja se  snažno protivi odluci o obvezujućim kvotama izbjeglica koje zemlje članice trebaju primiti te prijedlogu da se one zemlje koje ne žele primati izbjeglice kazne s po 250.000 eura po izbjeglici.

 

"Taj je prijedlog potpuno iracionalan", rekao je Fico.

 

Bratislava želi da se reforme EU-a oblikuju u državama članicama, a ne u evropskim institucijama.

 

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak kaže da treba promijeniti ravnotežu moći između evropskih institucija i država članica.

 

"Građani ne žive u institucijama, oni žive u državama članicama", rekao je Lajčak, ističući da se politike EU-a trebaju oblikovati u zemljama članicama, a da su institucije zadužene osigurati da nema sukoba između političkih odluka i njihove primjene.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook