Tročlano predsjedništvo u Njemačkoj

Opravdanje za tri limuzine: Građani trebaju biti šokirani njemačkim voznim parkom, a ne našim!

Front01.07.16, 11:44h

Opravdanje za tri limuzine: Građani trebaju biti šokirani njemačkim voznim parkom, a ne našim!
Uvijek na sastanke predsjedavajući Predsjedništva ide sam, osim ako domaćin traži da dođu svi članovi. Zato smo nas trojica tamo otišli zajedno

 

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić na današnjoj press konferenciji u Banjaluci organiziranoj povodom objave rezultata popisa stanovništva, govorio je i o ''slučaju tri limuzine'' o kojem su bh. mediji izvijestili nakon jučerašnje posjete bh. delegacije Njemačkoj.

 

Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović stigli su, podsjećamo, na razgovore u Fondaciju Konrad Adenauer u Berlinu u tri odvojene limuzine.

 

''Nismo mi došli svojim automobilima u Berlin, došli smo domaćim vozilima, a naši građani trebaju biti šokirani njemačkim voznim parkom, a ne našim'', ispričao je Ivanić.

 

''Uvijek na sastanke predsjedavajući Predsjedništva ide sam, osim ako domaćin traži da dođu svi članovi. Zato smo nas trojica tamo otišli zajedno. Ta zemlja zna da smo ravnopravni pa je htjela protokalarno to i da dokaže. To što liči na mali, sitni medijski štos, to je nešto sasvim drugo'', dodao je on.

 

Kako su javili njemački mediji, poslanik Bundestaga Michael Brandt (CDU) im je u lice rekao: "Slika je simptomatična za Ustav BiH. Ne postoji nijedna zemlja u Evropi, u kojoj predsjednik države dolazi sa tri limuzine sa tri iste zastave. To je rezultat Dejtonskog ustava. Ta greška mora biti uklonjena''.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook