PROIZVEDENA U KINI

Zgranuti Splićanin: Uhvatio me pljusak, a majica poznatog modnog brenda potpuno me obojila u plavo!

Hronika27.06.16, 10:45h

Zgranuti Splićanin: Uhvatio me pljusak, a majica poznatog modnog brenda potpuno me obojila u plavo!
Kad sam, plave kože i plavog donjeg rublja stigao kući i istuširao se, za mnom je i kada ostala plava. Znam da odjeća nekad pusti malo boje, ali nikada nisam čuo za primjer da se odjevni predmet "rastopio" i obojio skoro cijelo tijelo...

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Toga je jutra jako kišilo. Uhvatio me pljusak. Sklonio sam se od kiše u jedan trgovački centar, ali svejedno sam bio mokar. I tek tamo, povukavši rukave, sa zaprepaštenjem sam shvatio da su mi ruke potpuno plave. Pomislio sam - otkud sad ove modrice? No to nisu bile modrice, nego boja koju je ispustila pokisla majica. Goleme količine boje. Ne samo ruke - cijeli torzo bio mi je plav, a velika količina boje koncentrirala se ispod pazuha.


Majica marke "Smog", dugih rukava, proizvedena u Kini, kupljena prošlog studenoga u trgovini "New Yorker", nekoliko puta je oprana i nošena tijekom zime, ali tada boji nije bilo ni traga. No topli svibanjski dan koji je završio pljuskom bio je previše za majicu. Oprao sam ruke, trčeći krenuo na posao, nadajući se da je ispuštanju boje došao kraj. No, ruke su bile još plavlje, a mrlje su postale vidljive i na vratu. Valjda je i znoj dodatno "rastopio" majicu.


Stigavši na posao, kolege u redakciji su me gledale zapanjeno i pitale što mi se to dogodilo. Jedna je kolegica pomislila da sam se potukao. Pustila boja od majice, objasnio sam, a oni su me počeli zezati nazivajući me Štrumpfom. Ali meni nije bilo do smijeha - i čitao sam i pisao kako u odjeći koju se u Europu doprema iz Azije može biti potencijalno kancerogenih azo-boja, piše novinar Slobodne Dalmacije Saša Jadrijević-Tomas.


Stoga smo se u redakciji "Slobodne" odmah dali u akciju: kolega me fotografirao, zatim sam kontaktirao profesore na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, kao i Zavod za javno zdravstvo. Savjetovano mi je da majicu odmah pošaljem u neovisni laboratorij akreditirane tvrtke "Mirta-Kontrol" koja se bavi ispitivanjem, certifikacijom i vještačenjem tkanina, a nalaz i mišljenje potpisuje inženjer Marijan Povodnik, stalni sudski vještak za tekstil, kožu i obuću.


Kad sam, plave kože i plavog donjeg rublja stigao kući i istuširao se, za mnom je i kada ostala plava. Znam da odjeća nekad pusti malo boje, ali nikada nisam čuo za primjer da se odjevni predmet "rastopio" i obojio skoro cijelo tijelo. Uza sve, majica je ispuštala i nekakve končiće, mrvice pa sam sve do dolaska kući bio u strahu da se cijela ne raspadne.


Majicu smo poslali u Zagreb u spomenuti laboratorij, plativši analizu 3600 kuna. Rezultat je bio...

 

Šta je pokazala analiza saznajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook