Do okončanja postupka

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević suspendovan iz članstva SDA

Front24.06.16, 18:56h

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević suspendovan iz članstva SDA
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se osvrnuo i na odluku Britanaca da istupe iz Evropske unije, ističući da će BiH izgubiti jednog od svojih zagovornika na putu ka Evropskoj uniji, ali je još strašnijim nazvao scenarij ukoliko tim stopama krenu i neke druge zemlje članice

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) pozvalo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Izvještaj o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) da bi BiH bilo omogućeno prihvatanje bh. aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

 

O zaključcima današnje sjednice Predsjedništva SDA novinare je informirao potpredsjednik stranke Edin Ramić ističući da je SDA pozvala i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da bude na visini zadatka, jer blokada evropskog puta BiH i blokada državnih institucija može istovremeno ugroziti i druge važne sporazume i aranžmane, uključujući i kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

 

- Institucije BiH moraju funkcionirati u skladu sa Ustavom i zakonom, a ne na osnovu prijetnji i ucjena. Dejtonska je obaveza svih da omoguće funkcioniranje institucija BiH. Oni koji osporavaju rad državnih institucija, pozivajući se na interese entiteta, na kraju će najveću štetu nanijeti upravo entitetima - stav je SDA.

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uoči sjednice stranke kazao je novinarima da Predsjedništvo nije u blokadi, dodajući da je u razgovoru sa Ivanićem saznao da se radi o "novinarskom  spinu" da Ivanić blokira rad kolektivnog šefa države što nije Ivanićeva namjera.

 

Izetbegović je apelirao na sve da se ozbiljno udube u SSP, odbacujući navode da u toj prilagodbi ima nečega opasnog za privredu i poljoprivredu u BiH.

 

Podvukao je da se radi o faznoj prilagodbi te da su kvote propisane SSP-om povoljne za BiH, ali je jasno kazao da će u budućnosti biti potrebno prihvatiti konkurencijski pritisak koji dolazi od uređenih privreda i poljoprivreda Evropske unije.

 

- Nikome nisu izašli u susret kao BiH. Neka ne prave "babarogu" i čudo od nečega što to nije. Nadam se da će u nedjelju u Republici Srpskoj donijeti ozbiljne i odgovorne odluke u vezi s tim. Ukoliko propustimo ovu priliku bojim se da će prvi problemi za našu privredu nastati već na jesen u vezi sa izvozom - ocjenjuje Izetbegović.

 

Predsjedništvo SDA smatra da je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića utemeljena na zakonu, standardima EUROSTAT-a i preporukama IMO tima te da se ona mora ispoštovati i rezultati popisa objaviti u zakonskom roku.

 

Stoga su za SDA, kao neustavni i nezakoniti, neprihvatljivi zaključci Narodne skupštine Republike Srpske od 21. juna koji predstavljaju neprimjeren pritisak na Agenciju za statistiku BiH, neprihvatljivim nazivajući činjenicu da su zaključci Narodne skupštine RS-a objavljeni u Službenom glasniku, a da ih prije toga nije razmatralo Vijeće naroda RS.

 

Izetbegović je kazao da Ivanić ne uvjetuje njegov potpis na SSP s popisom stanovništva, kojeg u RS-u ne prihvataju tvrdeći da je Jukić donio nezokonitu odluku o metodologiji obrade popisnih podataka.

 

- Ne uvjetuje Ivanić SSP s popisom. On jednostavno želi stav da ne bude sam u ovom teškom pitanju oko SSP-a. Ne želi da vlasti u RS sav teret te odluke prebace na njega. Želi da podijeli tu odgovornost i težinu pritiska - tvrdi Izetbegović.

 

No složio se s novinarskom konstatacijom da se Ivanić opredijelio za neki drugačiji pristup kada je riječ o odlučivanju u Predsjedništvu te je istaknuo da se on trudi da se odnosi poprave, tvrdeći da je imao niz kontakata sa Ivanićem.

 

Predsjedništvo SDA još jednom je pozvao Ured visokog predstavnika (OHR) i OSCE da pomognu da se povratničkoj djeci u RS-u omogući upis u dokumente maternjeg odnosno bosanskog jezika te je najavljeno da će zahtijevati od tužilaštava u BiH da se protiv svih koji ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH pokrenu krivični postupci.

 

SDA je osudila napade na povratničku populaciju u entitetu RS te zahtijevaju od vlasti RS da povratnike zaštite i pruže  im sigurnost, a ne da ih straše i provociraju navodnim policijskim vježbama  i to još u mjesecu ramazanu.

 

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici razmatralo i informaciju o toku izbornih aktivnosti koje se odvijaju planiranom dinamikom te su utvrđene kandidatske liste za načelnike/gradonačelnike, kao i za općinska vijeća/skupštine općina za predstojeće lokalne izbore 2016.godine.

 

Tako se SDA prijavila za oktobarske općinske izbore u 104 općine. U 64 općine prijavljeni su kandidati za načelnike/gradonačelnike općina zajedno sa Savezom za bolju budućnost (SBB), a u svim općinama RS-a kandidate za skupštine općina i gradske skupštine objedinit će se zajedničke liste sa SBB-om.

 

Na predstojeće lokalne izbore SDA izlazi sa 2.217 kandidata od kojih je oko 42 posto žena i više od 50 posto onih koji prvi put učestvuju na izborima, među kojima je najveći broj mladih.

 

Razmatran je i slučaj gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića te je uz podršku radu državnih institucija u borbi protiv korupcije, Predsjedništvo SDA donijelo odluku o suspenziji Emdžada Galijaševića iz članstva SDA do pravosnažnog okončanja postupka.

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se osvrnuo i na odluku Britanaca da istupe iz Evropske unije, ističući da će BiH izgubiti jednog od svojih zagovornika na putu ka Evropskoj uniji, ali je još strašnijim nazvao scenarij ukoliko tim stopama krenu i neke druge zemlje članice.

 

Mišljenja je međutim da do toga neće doći jer je interes zemalja članica EU da imaju veliku asocijaciju jer to pojeftinjuje i pojednostavljuje funkcioniranje njihovih ekonomija, kretanje ljudi i roba zbog čega smatra da će ta činjenica prevagnuti.

 

- Jedan od najboljih dijelova svijeta je dobro organizirana EU, s dobro obrazovanim i organiziranim stanovništvom. BiH će nastaviti i to će biti naš strateški cilj da ide ka članstvu u EU - kazao je Izetbegović, izražavajući uvjerenje da će EU opstati, jačati i popunjavati se s članicama poput BiH.

 

Podvukao je da je 50 posto Reformske agende na nivou BiH implementirano, a na nivou entiteta trećina, ističući da je rezultat toga stabilizacija prilika u zemlji, za primjer navodeći porast broja turista te porast BDP-a za četiri posto.

 

Na kraju je najavio da će BiH najvjerovatnije imati svoj prijedlog za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali da će se o tome odlučivati u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva kada bi trebala biti poznata i predložena imena.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook