Posljedice Brexita

Mladi Britanci 'bijesni i osramoćeni': Starci, oteli ste nam budućnost!

Hronika24.06.16, 17:29h

Mladi Britanci 'bijesni i osramoćeni': Starci, oteli ste nam budućnost!
Prema podacima Yougov-a, 64 posto građana starih između 24 i 29 godina htjeli su ostati u Europskoj uniji, dok je 61 posto onih između 30 i 34 godine koji su željeli isto

 

Britnaksa omladina danas je zatrpala društvene mreže bijesnim statusima zbog povijesne odluke naroda da napusti Veliku Britaniju. Kako su javili mediji, za Brexit su glasali seljaci, starci i socijalni slučajevi, dok se omladina većinom opredijelila za ostanak u EU.

 

Kako danas piše CNN, mladi Britanci nesretni su zbog ishoda referenduma. Zasuli su društvene mreže ljutitim objavama.

 

"Tako sam ljut. Generacija koja je imala sve, besplatno obrazovanje, zlatne mirovine i socijalnu mobilnost glasala je da ukradu budućnost moje generacije", komentirao je Adam Newman iz Bristola na Twitteru.

 

Prema podacima Yougov-a, 64 posto građana starih između 24 i 29 godina htjeli su ostati u Europskoj uniji, dok je 61 posto onih između 30 i 34 godine koji su željeli isto. Oni koji su glasali za izlaz većinom su dio populacije starijeg stanovnišva.

 

Tokom posljednje finansijske krize upravo je mlađi dio stanovništva bio najviše pogođen. Institut fiskalnih studija zaključio je kako su posljedice najviše pogodile ljude mlađe od 30 godina, čije je zarada najviše propala.

 

Danas je mnoštvo britanskih studenata zabrinuto, u strahu su da više neće moći studirati u inostranstvu.

 

"Rezultat Brexita imat će vrlo velike implikacije na studente i njihovu budućnost", rekla je predsjednica Nacionalnog udruženja studenata Megan Dunn.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook