Stručnjaci upozoravaju

Iznad gradskih saobraćajnica temperatura je 10 do 15 stepeni viša od zvanične!

Hronika24.06.16, 16:48h

Iznad gradskih saobraćajnica temperatura je 10 do 15 stepeni viša od zvanične!
Omerčić upozorava da su temperature iznad glavnih saobraćajnih prometnica izloženih suncu, te iznad betonskih prostora koje tokom dana ne štiti hlad, puno više od zvanično izmjerenih i javno objavljenih

 

U Bosnu i Hercegovinu stigao je toplotni udar, a živa na termometrima bilježi rekordne stepene.

 

- Meteorolozi mjere temperaturu u hladu dva metra iznad površine zemlje. Čine to svi meteorolozi svijeta kako bi podaci o temperaturi bili uporedivi – kaže Enis Omerčić, stručnjak u Sektoru životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Omerčić upozorava da su temperature iznad glavnih saobraćajnih prometnica izloženih suncu, te iznad betonskih prostora koje tokom dana ne štiti hlad, puno više od zvanično izmjerenih i javno objavljenih.

 

- Te temperature su veće za 10 do 15 stepeni iznad glavnih saobraćajnica i na betonskim prostorima izloženim suncu – kaže Omerčić.

 

Dakle, veliki gradovi su daleko topliji od manjih naselja. Ako je trenutna temperatura danas u Sarajevu bila 31 stepen, znači da je na asfaltu iznosila od 41 do 46 stepeni.

 

Desetine je faktora koji utiču na visinu temperature i ljudima su oni uglavnom poznati i tiču se izloženosti stana sunčanoj strani, bogatstvu prirode oko naselja, visini spratova itd. Recimo, u Sarajevu je temperatura nešto niža zbog nadmorske visine glavnog grada BiH. Istovremeno, na prostoru Ilidže temperatura je niža od 1,5 do 2 stepena zbog hlađenja od šumskih prostranstava Igmana i Bjelašnice.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook