njemačka kancelarka komentirala brexit

Angela Merkel: EU je dovoljno jaka da pruži odgovor na britanski referendum

Front24.06.16, 14:13h

Angela Merkel: EU je dovoljno jaka da pruži odgovor na britanski referendum
Merkel je izjavila novinarima u Berlinu da Evropa ne treba izvlačiti "brze i jednostavne zakljkučke" iz referenduma koji bi samo stvorili nove podjele


Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da je Evropska unija dovoljno jaka da pronađe "prave odgovore" na britansko glasanje o napuštanju bloka.


Merkel je kazala da Njemačka ima "poseban interes" i "posebnu odgovornost" za uspjeh evropskog jedinstva. Dodala je da je pozvala predsjednika Evropske komisije Donalda Tuska, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i italijanskog premijera Mattea Renzija u Berlin u ponedjeljak uoči ranije planiranog samita EU.


Merkel je izjavila novinarima u Berlinu da Evropa ne treba izvlačiti "brze i jednostavne zaključke" iz referenduma koji bi samo stvorili nove podjele.


Ona je izrazila "veliko žaljenje" britanskom odlukom da napusti EU i kazala je da blok mora raditi na "bliskim" budućim vezama s Britanijom. Naglasila je da ta zemlja ostaje članica EU  "sa svim pravima i obavezama" dok obje strane ne okončaju pregovore, prenosi AP.


(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook