informišite se

Ljetovanje i menstruacija: Da li je pametno plivati tokom 'onih dana'?

ŽENA iN23.06.16, 14:10h

Ljetovanje i menstruacija: Da li je pametno plivati tokom 'onih dana'?
Iako je u pitanju prirodna pojava s kojom sve žene žive po nekoliko dana svakog mjeseca, definitivno je neprijatno kada se menstruacija potrefi s ljetovanjem

 

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja... Ali, taman što je odmor počeo i došlo je vrijeme za uživanciju stigao je neželjeni gost. Šta raditi i kako sebi ne upropastiti provod zbog menstruacije? 

 

Iako je u pitanju prirodna pojava s kojom sve žene žive po nekoliko dana svakog mjeseca, definitivno je neprijatno kada se menstruacija potrefi s ljetovanjem. Osim nervoze i bolnih grčeva, uživanje može da pokvare i raznorazni strahovi koji vam prolaze kroz glavu. 

 

Ipak, nisu vam sve lađe potonule. Evo nekoliko korisnih savjeta šta raditi i kako “štetu” svesti na minimum ako se već potrefilo “crveno slovo u kalendaru”. 

 

DA LI JE PREPORUČLJIVO KUPATI SE ZA VRIJEME ONIH DANA

 

Samo plivanje nije nikakav problem, ako je more prijatno i ako se poštuju određena pravila. Temperatura vode ne smije da bude prehladna, a prilikom kupanja je važno da vam ne bude neprijatno. 

 

KAKO KORISTITI TAMPONE? 

 

Prije ulaska u vodu stavite novi tampon, a čim izađete na suho, promijenite ga. Obavezno skinite mokri kupaći kostim i presvucite se u nov, koji je čist i suh. Vodite računa o higijeni ruku! 

 

DODATAN OPREZ 

 

Ženama sa izrazito obilnim menstruacijama i s čestim ugrušcima savjetuje se da se konsultuju sa svojim ginekologom. Premda, ako se vodi računa, ne bi trebalo da bude problema sa brčkanjem tokom onih dana. Naravno, ukoliko se ne pretjeruje. 

 

SUNČANJE 

 

Sunčanje samo po sebi nema nikakvog štetnog uticaja na dužinu i obim menstrualnog krvarenja, ali ipak bi trebalo da budete dodatno oprezni zbog njihovog nepovoljnog djelovanja na kožu. Zaštitni faktori za lice i telo su nužni, kao i šeširići. Uz poštovanje pravila neizlaganja direktno sunčevim zracima u periodu između 10 i 16 časova, šanse za nesvjesticu su svedene na minimum. 

 

ŠTA AKO MENSTRUACIJA IZOSTANE? 

 

Vrlo često promjena dnevne rutine može da utiče na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa. Takođe i popuštanje faktora stresa mogu dovesti do promjene u dužini menstrualnog ciklusa. 

 

KAKO UBLAŽITI SIMPTOME PMS-a? 

 

Predmenstrualni sindorm predstavlja ogromnu patnju za veliki broj žena i zasigurno nije najbolja opcija proživjeti ga tokom godišnjeg odmora. Ipak, izlaganje velikoj količini dnevnog svjetla može ublažiti simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korištenje što manje mliječnih proizvoda (sladoleda, svježeg kravljeg sira, sira, mlijeka koje se može zamijeniti sa pirinčanim ili sojinim mlijekom).

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook