RASTROŠNOST U 2015. GODINI

Ministar tražio izvještaj, dobio šokantne podatke: Samo na plate u 'Elektroprivredi BiH' potrošeno 155 miliona maraka!

Biznis Klub19.06.16, 10:14h

Ministar tražio izvještaj, dobio šokantne podatke: Samo na plate u 'Elektroprivredi BiH' potrošeno 155 miliona maraka!
Od Uprave „Elektroprivrede BiH“ federalni ministar energije, rudarstva i industrije je urgentno tražio izvještaj o poslovanju za prvi kvartal ove godine, budući da već duže vrijeme ne dobiva nikakve povratne odgovore... Evo šta je dobio...


Nakon što je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u otvorenom razgovoru za "Avaz" ukazao na određene opstrukcije u koncernu „Elektroprivrede BiH“ kod provođenja strateških odluka Vlade FBiH, stvari bi se, prema raspoloživim informacijama, u narednim danima i sedmicama trebale temeljito mijenjati.
 

Prethodne uprave


Ministar je, naime, ukazao na činjenicu da pojedini mešetari, lojalni prethodnim upravama, u ovoj kompaniji još kolo vode, a tako se aktuelnim vlastima onemogućava provođenje strateških odluka. Naime, od Uprave „Elektroprivrede BiH“ ministar je urgentno tražio izvještaj o poslovanju za prvi kvartal ove godine, budući da već duže vrijeme ne dobiva nikakve povratne odgovore.


Prema dokumentaciji o pregledu najvećih troškova u poslovanju „Elektroprivrede BiH“, do koje je došao "Avaz", a koja je otišla na adresu Vlade FBiH, od 980 miliona KM, koliko su u prošloj godini iznosili rashodi ove kompanije, čak 323,5 miliona KM, odnosno jedna trećina rashoda, otišla je na troškove kupovine uglja!


Ovaj zapanjujući podatak govori o enormno velikim izdacima za nabavku ovog energenta uprkos brojnim zahtjevima iz resornog ministarstva da se cijena uglja mora sniziti ako FBiH želi biti konkurentna na regionalnom i evropskom tržištu.


Troškovi amortizacije građevinskih objekata, opreme i postrojenja su na drugom mjestu i iznose 170 miliona KM. Budući da čine više od 17 posto od ukupnih rashoda, kao takvi su, također, neodrživi.


Međutim, najfrapantniji podatak odnosi se na 155 miliona KM, koliko je u 2015. godini otišlo na plaće zaposlenika. Zbog te činjenice zatražena je urgentna sistematizacija da bi se vidjela struktura više od 14.000 zaposlenih u „Elektroprivredi“ i rudnicima.


Loš sistem


Ministar Džindić potvrdio je za Avaz da je dobio listu 20 najvećih troškova u „Elektroprivredi“ te da je šokiran podacima.


- Svih osam mjeseci, koliko sam već ministar, govorim o tome da moramo sniziti cijenu uglja. Troškovi moraju biti znatno niži, u skladu s nekakvim prosjekom okruženja u kojem živimo. I na troškovima za plaće najbolje se vidi da je bitno lijepo živjeti u lošem sistemu - kazao je ministar Džindić.


Ishrana uposlenih koštala 15,5 miliona KM!


Džindić je istakao da su alarmantne i cifre koje se odnose na ishranu zaposlenika, budući da je u 2015. za tu svrhu potrošeno 15,5 miliona KM. Jednako neopravdani su, tvrdi, i troškovi prijevoza uglja. U 2015. godini oni su iznosili 23,3 miliona KM, odnosno 2,5 posto od ukupnih rashoda.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook