Uštedite vrijeme

Sedam neočekivanih predmeta koje će izdržati pranje u veš mašini

Auto & Dom11.06.16, 14:13h

Sedam neočekivanih predmeta koje će izdržati pranje u veš mašini
Da bi zaštitili aparat skinite sve metalne dodatke s torbe, kao i eventualne ručke, ili ruksak preokrenite naopačke pa ga tako perite na osjetljivom programu

 

Čitajte deklaracije na svim prozvodima. Osim klasičnih traperica, čarapa i ručnika, u 'voljenu' veš mašinu možete staviti i ove neočekivane predmete.

 

1. Plišane igračke


Provjerite deklaraciji na igrački, no većina plišanih medvjedića 'izdržat' će kupanje u bubnju. Pazite da skinete s medvjedića eventualnu odjeću i dodatke, a ako želite zaštititi igračku od 'povreda' stavite je u jastučnicu, pa je tako operite. 

 

2. Tenisice


Izvadite iz tenisica za trčanje uloške pa ih stavite na pranje u mašini s hladnom vodom. Zaštitite bubanj od udaranja, pa uz tenisice operite i jedan frotirni ručnik. 

 

3. Ruksak 


Rijetko kad se čita deklaracije na školskim ruksacima, no neki trpe pranje u mašini. Da bi zaštitili aparat skinite sve metalne dodatke s torbe, kao i eventualne ručke, ili ruksak preokrenite naopačke pa ga tako perite na osjetljivom programu.

 

4. Tepisi s gumenom podlogom 


Tepih staze u hodnicima obično imaju gumenu podlogu koje sprečavaju neželjeno micanje ili povrede. I brzo se prljaju. Ako su napravljeni od pamuka ili sintetskih vlakana moguće ih je oprati u veš mašini. Međutim, budite oprezni. Nemojte ih stavljati u mašinu svakih nekoliko sedmica. 

 

5. Zavjese 


Perete li zavjese u mašini? Ako imate delikatne zavjese, perite ih na osjetljivom programu i tako spriječite lomljenje ili skupljanje tkanine. 

 

6. Podstava za vrtnu garnituru 


Ukrasni jastučići za vrtnu garnituru također mogu biti oprani u mašini. Platnene jastučiće i podloške za leđa operite na osjetljivom programu i pripazite da prije paljenje perlice imaju dosta slobodnog prostora u bubnju. 

 

7. Podmetači za automobile 


Baš kao i tepih-staze, i podmetače iz limenog ljubimca možete staviti u veš mašinu. 

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook