Korisni alati za vjernike

Zekat Kalkulator, Hijab App, Muslim Pro...: Ovo su aplikacije za produktivne muslimane i ramazanske aktivnosti

Tehno08.06.16, 13:22h

Zekat Kalkulator, Hijab App, Muslim Pro...: Ovo su aplikacije za produktivne muslimane i ramazanske aktivnosti
Sve aplikacije su testirane za Android uređaje, a većina ih ima i verziju za iOS

 

Ukoliko možete isključiti svoje telefone u potpunosti i postiti od interneta, također – blago vama. Međutim, s obzirom da smo poprilično vezani za svoje pametne telefone, donosimo vam nekoliko aplikacija koje vam mogu učiniti ovaj ramazan produktivniji, kombinirajući ibadet sa ostalim aktivnostima i činjenjem dobrih djela. Sve aplikacije su testirane za Android uređaje, a većina ih ima i verziju za iOS.


1. Ramadan Legacy

 

Ova aplikacija ima jako lijep dizajn i namijenjena je za verziju  5 i novije Android sisteme, međutim uz sitne bagove funkcionirat će i na malo starijim verzijama. Na samom početku ćete se ulogovati putem FB accounta ili emaila. Aplikacija se sastoji od plannera, arhive članaka i videa te te dio za forum.


U okviru interaktivnog planera možete označiti koliko ste namaza taj dan klanjali, koliko ste stranica Kur’ana pročitali, te će Vam ponuditi dovu za taj dan kao i prijedlog dobrog djela za taj dan.


U arhivi možete naći mnogo članaka i videa koji se odnose na savjete za ramazan, fetve i mišljenja uleme po određenim pitanjima, kao i motivirajuće inspirativne videe koji podstiču aktivizam i produktivnost iz perspektive islama.


U posljednjem dijelu možete razmijeniti razmišljanja sa drugim korisnicima aplikacije diljem svijeta.


Aplikacija je jednostavna za korištenje i odlično dizajnirana, te je dostupna i za iOS uređaje.

 

2. Muslim Pro

 

Ovu aplikaciju možete koristiti i van ramazana, ali biće posebno korisna u ovim danima. Muslim Pro objedinjuje sve one stvari koje su vam trebale pa ste odvojeno instalirali: Vaktiju, Kur’an, kibletnamu, hidžretski kalendar, google mapu halal mjesta i džamija, dove, tespih (ovo touchscreen tespihanje je prekul!). Posebnosti koje su nam potrebne baš uz ramazan su kalkulator za zekat i opcije da možete poslati prijateljima koliko se posti taj dan te označiti džuz dana, kao i “Ramadan Cards” sa islamskim motivima.


Nažalost, vaktija nije baš usaglašena sa našom, ali postoji opcija manuelnog podešavanja, tako da se i to da ispraviti.Ukoliko želite promijeniti pozadinu pri čitanju Kur’ana , to možete dobiti na PRO verziji, a nju možete dobiti tako što skupljate kredite šaljući instalacijski link prijateljima.


Aplikacija zaista objedinjuje sve što vam je potrebno, zato i jeste malo “teža”, ali svakako će zamijeniti sve one odvojene koje imate za svaku aktivnost ponaosob. Aplikacija je dostupna i za iOS uređaje.

 

3. Hijab App

 

Za narednu aplikaciju nisam znala šta da očekujem. Hijab App nudi savjete kako namjestiti maramu, te u opciji ima 6 stilova koji nisu naročito komplikovani. Opcije nisu loše, ali nisu neko “napredno pokrivanje” sa komplikovanim zavrtanjem krajeva i 5 potkapa. Tako da – ko želi inspiraciju za jednostavne, a efektne stilove, to može ovdje pronaći, ali ko želi neki novi stil, malo komplikovaniji za posebne prilike, bojim se da ova aplikacija onda nije pravo rješenje.


Također postoji dio za definiranje oblika lica i koji vam stil prema obliku lica najbolje stoji, kao i dio za savjete o odjevnim kombinacijama.


Odmah na početku vam nude i učešće u nagradnoj igri tako što ćete na svoju fotografiju na instagramu ili Twitteru koristiti heštegove #OOTD i #HijabApp.


Aplikacija nije loša, ali se nadam da će uskoro izaći i bolja. Do tada – YT i tutorijali.

 

4. Recepti

 

Ako i vama treba inspiracija za iftar, tu vam mogu pomoći različite aplikacije za recepte – zaista ih je mnoštvo. Nama se posebno dopadaju aplikacije koje su na engleskom jeziku, ali ima ih mnogo i na B/H/S jezicima. Yummly, naprimjer, vam omogućava da pronađete recepte prema različitim filterima i sačinite shopping listu. Malo nezgrapan prevod aplikacije koji je Google play dao je “Muslimanski Kuhanje Recepti” (Muslim recipes halal food) je aplikacija gdje možete pronaći recepte na engleskom jeziku iz različitih muslimanskih država i kultura koji su halal. Ako preferirate aplikacije na našim jezicima, prosto ukucajte “recepti” ili “kuhanje”.


Ako vam treba brzinski iftar/sehur, odlična opcija su i Jamie’s 20 minutes meals.


Preferirajte zdravu hranu i light varijante koju god aplikaciju koristili


 
5. Zekat Kalkulator i Halal Barcode Scanner

 

Dvije aplikacije koje su proizvod ureda pri našoj islamskoj zajednici su Zekat kalkulator o kojem smo već pisali i koji će vam pomoći da izračunate koliko trebate zekata dati uzimajući u obzir sve što imate: zlato, srebro, novac, itd. ZekatKalkulator nudi i pojašnjenja o principima i redoslijedu pri izračunavanju, pojašnjava osnove.


Zekat se obračunava jednostavnim odabirom relevantnih kategorija, te sumiranjem obaveza za zekat na obračunate kategorije i oduzimanjem troškova na dnu stranice. Nakon sumiranja, korisnicima se pruža mogućnost preuzimanja izvještaja s detaljima računanja, te informacijama o načinima uplate zekata.


Korisnici prije obračunavanja, mogu izabrati odgovarajuću valutu, te ukoliko žele, mogu ostaviti i kontakt informacije kako bi dobivali obavještenja u slučaju noviteta ili značajnijih promjena na Zekat kalkulatoru.


Konverzije valuta vrše se na osnovu kursne liste CB Bosne i Hercegovine objavljene na dan kada korisnik koristi ovu aplikaciju.


Sve u svemu, pozitivno sam iznenađena obuhvaćenošću i edukativnog i praktičnog dijela ove aplikacije.


Ne zaboravite insistirati na halal certificiranoj hrani, pogotovo uz ramazan. U tome vam može pomoći Halal Barcode scanner koji je osmislila Agencija za halal certificiranje u BiH. Jednostavno prinesete mobitel na bar kod određenog proizvoda i dobijete informaciju da li je isti halal certificiran ili ne, te osnovne podatke o tom proizvodu.


6. Lokali bez alkohola

 

Ne mogu da izostavim Divithaninu aplikaciju “Lokali bez alkohola” koja je dostupna za Android uređaje, a koja vam nudi popis ili lociranje, ovisno od odabrane opcije, lokala bez alkohola – restorana, slastičarni i kafića u gradovima diljem BiH. Podaci su sakupljeni zahvaljujući vama, dragi čitatelji i čitateljke, te je redovno updateujemo, a budite slobodni, ukoliko uvidite da na listi nema kafića za koji provjereno znate da je bez alkohola, da nam se javite putem maila ili privatne poruke na FB, kako bismo uvrstili na spisak. Naime, aplikacija nudi podatke o adresi, nazivu, gdje tačno se na mapi nalazi te radno vrijeme i fotografije objekta. Aplikacija ima odličnu ocjenu – 4,8 što govori mnogo o tome koliko je adekvatna.
Ova aplikacija vam umnogome može pomoći ako želite izbjeći iftariti na mjestima gdje se poslužuje alkohol. Jer ponuda “Iftar u pivnici” je školski primjer oksimorona.


Ono što mi fali je aplikacija za raspored iftara – one koje mi pravimo kući i one na koje sam pozvana. Ne znam kako to još niko nije smislio. I da zabilježimo šta smo pravili za iftar određenim osobama – kako se naredne godine ne bismo ponovili.

 

(Divithana.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook