Foto / Skup na Trgu bana Jelačića

'Hrvatska može bolje' u Zagrebu: Hiljade građana na protestima za reformu obrazovanja

Hronika01.06.16, 20:25h

'Hrvatska može bolje' u Zagrebu: Hiljade građana na protestima za reformu obrazovanja
Glavne poruke prosvjeda su kako je Hrvatskoj potreban što hitniji nastavak kurikularne, obrazovne reforme koja je zaustavljena zbog odluka resornog ministarstva, kako bi se modernizacijom obrazovanja učenici adekvatno pripremili za radne izazove i tako unaprijedilo gospodarstvo

 

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu je održan centralni prosvjed podrške nastavku Cjelovite kurikularne reforme (CKR) pod sloganom "Hrvatska može bolje", uz još 12 hrvatskih i nekoliko europskih i svjetskih gradova, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Prema policijskim izvještajima, u Zagrebu se okupilo 15.000 građana, dok se prema pojedinim procjenama na glavnom zagrebačkom trgu okupilo i više od 30.000 prosvjednika. Oni su jasno poručili političkim elitama kako ih ne žele na putu reformi obrazovanja.

 

Trg bana Jelačića bio je prepun prosvjednika koji od Vlade i ministra obrazovanja Predraga Šustara traže nastavak reforme "zastarjelog školstva" pod vodstvom dosadašnjeg stručnog tima na čelu sa Borisom Jokićem ili ostavke.

 

Prosvjed u kojem se zbog reforme obrazovanja ujedinilo više gradova na nestranačkom nivou organizirali su sindikati i brojne udruge okupljeni u Inicijativu "Hrvatska može bolje".

 

Glavne poruke prosvjeda su kako je Hrvatskoj potreban što hitniji nastavak kurikularne, obrazovne reforme koja je zaustavljena zbog odluka resornog ministarstva, kako bi se modernizacijom obrazovanja učenici adekvatno pripremili za radne izazove i tako unaprijedilo gospodarstvo.

 

"Hrvatsku spašava znanje, a ne politika", "Šustar, sjedi jedan", "Hrvatska se voli znanjem", "Knowledge, not dogma", "Vaša je greška, ministre", "Naša reforma, naš ponos" samo su neke  od poruka koje su Zagrepčani iznijeli na glavni trg.

 

Učenik Karlo Horvat je u svom obraćanju s pozornice pozvao sve odgovorne ljude "neka ne ruše i ne ubijaju nadu u zajedničko bolje sutra". Skandiralo se i "Ostavka, ostavka!", ali i "Reforma, reforma!".

 

"Pozivam ih da maknu svoje šape s procesa u koje je ugrađeno bezbroj dobrovoljnih radnih sati, muke, želje, znanja i htijenja", poručio je Horvat.

 

Ida Loher, učiteljica koja je sudjelovala u Cjelovitoj kurikularnoj reformi (CKR), poručila je kako je bila među četiristotinjak učitelja i stručnjaka iz cijele Hrvatske koji su se "ujedinili u domoljubnoj želji da zajedno rade na boljoj budućnosti svih građana naše domovine".

 

Dodala je kako se još 60.000 osoba odazvalo stručnoj raspravi o CKR-u.

 

"Želimo školu čiji učenici mogu primijeniti znanja naučena u školi u svakodnevnome životu i snaći se u novim i nepoznatim situacijama, čiji učenici postaju aktivni građani još u školskim klupama. Želimo školu iz koje učenici ne bježe iz domovine, u potrazi za poslom, znanjem, i vjerom u sebe i vlastitu budućnost. Želimo školu gdje se ni učenici ni učitelji ne utapaju u moru podataka, već radosno surfaju na vlastitoj kreativnosti", izjavila je Loher. 

 

Profesor Toni Milun je pozvao da eksperimentalni dio CKR-a krene na jesen, uz naglasak kako je sadašnji obrazovni sustav zastario.

 

"Kurikularna reforma nam donosi promjene u skladu s vremenom u kojem živimo", poručio je Milun.

 

Naglasio je kako je bitno razviti kod učenika osobine koje su najtraženije na tržištu rada: rješavanje kompleksnih problema, kritičko mišljenje, kreativnost i timski rad.

 

Govornici su pozvali političare da stručnom timu Borisa Jokića omoguće da započeti posao reforme dovrše do kraja, bez pritisaka, intervencija i cenzura. Zahtijevaju od Sabora da jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi, ovom ekspertnom timu i ovom modelu, kao i donošenje rezolucije o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu koja će obvezati ovu, ali i sve sljedeće Vlade.

 

"Zaštitite obrazovanje od političkih i interesnih sabotaža ili odstupite", poručeno je Vladi i resornom ministru Šustaru.

 

Prosvjedi su održani i u Poreču, Puli, Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Osijeku i drugim većim gradovima, ali podrška je prosvjedu stigla putem društvenih mreža i interneta. 

 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, koji dolazi iz redova HDZ-a, uveo je povjerenstvo koje bi nadziralo sadržaj i provedbu CKR-a, nakon čega je stručni kurikularni tim na čelu sa Borisom Jokićem, koji na reformi radi već 16 mjeseci, dao ostavku. 

 

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook