provjerite sastojke

Ovo vas neće razveseliti: Lakovi za nokte debljaju?!

ŽENA iN01.06.16, 11:04h

Ovo vas neće razveseliti: Lakovi za nokte debljaju?!
Po novom istraživanju, koje potpisuje Duke University u SAD-u, sastojak trifenil fosfat (triphenyl phosphate ili TPHP), koji je alternativa štetnim ftalatima koji su se donedavno koristili, mogući je uzročnik endokrinih hormonalnih poremećaja koje mogu dovesti do debljanja

 

Loše vijesti za obožavateljice lakova za nokte: sastojak koji se nalazi u svakom drugom laku za nokte može biti uzrok debljanja!


Već vas čujemo kako iznenađeno pitate: "Što?! Lakovi za nokte debljaju?"

 

Da. Po novom istraživanju, koje potpisuje Duke University u SAD-u, sastojak trifenil fosfat (triphenyl phosphate ili TPHP), koji je alternativa štetnim ftalatima koji su se donedavno koristili, mogući je uzročnik endokrinih hormonalnih poremećaja koje mogu dovesti do debljanja.

 

Istraživači su testirali razinu TPHP-a u urinu 26 žena koje su netom nalakirale nokte i kod svih ispitanica pronađena je sedam puta veća razina spomenute kemikalije nekoliko sati nakon nanošenja laka za nokte. Što znači da TPHP preko noktiju prodire u naš organizam, Čak i ako pažljivo birate lakove za nokte, detaljno čitajući popis sastojaka, moguće je da ovu supstanciju nećete moći izbjeći, jer naime on se nalazi u 49% lakova za nokte na tržištu.

 

Zanimljivo (i ironično), upravo je TPHP sastojak koji produljuje dugotrajnost laka i čini boju fleksibilnom.

 

Po riječima dr. Dr Johanne Congleton, koja je sudjelovaja u ovoj studiji : "Šokantno je da se u lakovima za nokte nalazi ovaj sastojak. Lakove za nokte koriste žene, tinejdžerice, pa čak i djeca."

 

Stoga, slijedeći put kada kupujete lak za nokte, pogledajte listu sastojaka.

 

(Cosmopolitan.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook