Intervju/ Sandžački muftija otkriva planove u novoj karijeri

Zukorlić: U mjesec i po dana sam pobio konkurenciju, ovo nije eksperimentalni ulazak u politiku

Front01.06.16, 08:50h

Zukorlić: U mjesec i po dana sam pobio konkurenciju, ovo nije eksperimentalni ulazak u politiku
I moja politička ideja pomirenja nema alternativu, i ona je, zapravo, jedina svježa politička ideja. A stotine i više godina krvavih sukoba i zločina je period koji bi trebalo da pokušamo otjerati u prošlost

 

Ulazak u politiku Muamera Zukorlića, dugogodišnjeg sandžačkog muftije, u regiji je praćen s velikom pozornosti, ali i određenim kontroverzama, no one su, čini se, u posljednje vrijeme popustile. U intervjuu za "Nezavisne" Zukorlić govori o svom izbornom uspjehu u Srbiji, najavljuje učešće u parlamentarnoj većini, no i dalje ne želi jasno da odgovori na pitanje da li će lično biti član nove vlade Aleksandra Vučića.

 

NN: Gospodine Zukorliću, 8. juna trebalo bi da bude formirana nova vlada Srbije. Razgovaram li sa članom nove vlade?

 

ZUKORLIĆ: Mogu kazati da sam imao jedan nezvanični razgovor sa mandatarom za sastav nove vlade, gospodinom Vučićem, i da smo postigli načelnu saglasnost u smislu da bi naša dva poslanika mogla biti dio parlamentarne većine koju bi on predvodio. Istina, taj razgovor je bio usmjeren na principe naše političke platforme, što bi bio minimum za naše učešće u parlamentarnoj većini, a to bi značilo i učešće u izvršnoj vlasti. U tim razgovorima nismo tretirali konkretno modalitete učešća u vlasti, niti odgovornosti koju bismo preuzeli. Iako, lično preferiram da to bude adekvatno našem kapacitetu učešća u parlamentu, s akcentom na one dijelove vlade i vlasti s kojima bismo mogli najdirektnije uticati na početak rješavanja brojnih nagomilanih problema na relaciji Bošnjaci - država, kao i onih problema koji se tiču regije Sandžak, područja gdje primarno žive Bošnjaci.

 

NN: Da rezimiramo: obavljene su konsultacije i, ako možemo zaključiti, postoji mogućnost da i Vi budete član nove Vučićeve vlade?

 

ZUKORLIĆ: Ako želimo biti egzaktni, to pitanje još nismo otvorili, dakle pitanje mog personalnog učešća u Vladi. Imam neke rezerve, jer preferiram da bi bilo korisnije i cjelishodnije da ostanem u parlamentu i sa te pozicije koordiniram tim mlađih, stručnih ljudi, koji bi u ime naše stranke bili u vlasti.

 

NN: Ipak, mediji u Srbiji direktno Vas dovode u vezu sa novom vladom?

 

ZUKORLIĆ: Da, posljednji mjesec beogradski mediji ni o kome više nisu pisali koliko o meni kao budućem članu vlade. Iako, mislim da bi bolje bilo ići u neku vrstu postupne integracije, nego naglo krenuti možda s nejasnim pojedinostima. Tako smatram da bi bilo bolje i za vladu i za mene da budem u parlamentu, a da damo priliku mlađim ljudima, kojih ima i to veoma kompetentnih, da pomognu u početku rješavanja nagomilanih problema i normalizaciji odnosa. Ne treba da se zanosimo da je dovoljno da mi potpišemo sporazum, uđemo u vladu, i da se time sve rješava. Nažalost, takve eksperimente smo već imali.

 

NN: Kako je, općenito, protekao taj Vaš tranzicijski put od muftije do jednog od vodećih političara Sandžaka? Koliko, zapravo, imate realnu podršku Vaše baze, ljudi iz Sandžaka, s obzirom na neke ranije kontroverze u vezi s Vašim ulaskom u politiku?

 

ZUKORLIĆ: Brojke jesu relativne, ali su i neumitne. Dakle, mi smo imali dvije bošnjačke liste na proteklim izborima. Moja lista je uvjerljivo pobijedila jer sam dobio nekoliko hiljada glasova više nego lista SDA, koja je veteranska stranka, sa svom infrastrukturom. A moj prostor za političko djelovanje je bio mjesec i po (smijeh). Znači, mjesec i po je protekao od moje odluke da se kandidiram do samih izbora. Ako objektivno promatramo - to je izuzetan uspjeh, i ja zbog toga mogu da gradim svoje zadovoljstvo, pogotovo kad uzmemo u obzir stanje i ambijent u kojima se odvija politička aktivnost u Sandžaku, regiji koja je i dalje prepuštena brutalnom, neslobodnom ambijentu odvijanja izbora, gdje imate feudalizaciju Sandžaka, i to tako funkcionira dvije i po decenije. Znači, u sjevernom Sandžaku dvije općine drži jedna bošnjačka stranka, dvije druga, a dvije srpske stranke. I to je prećutna podjela, a u izbornoj kampanji svi mehanizmi vlasti njima su na raspolaganju. E sada, zamislite u takvoj konkurenciji, pojavite se na mjesec i po prije izbora, bez ikakve infrastrukture, i treba da se suprotstavite idejom mehanizaciji koja radi 24 sata i potkupljuje ljude, vrši pritiske i ucjene? U takvom ambijentu pobijediti konkurente je zaista izuzetan uspjeh, pogotovo kad znamo da je ovo moj zvanični ulazak u politiku, dakle nije eksperimentalan.

 

NN: Da li Vam je u tom kontekstu poznato hoće li Rasim Ljajić ponovo u vladu, ili će se, pak, kandidovati za novog predsjednika Srbije?

 

ZUKORLIĆ: Pa Ljajić je u predizbornoj koaliciji s Vučićem i sasvim je logično da će on biti dio toga. A naravno da se slažem s njegovom izjavom koju je dao neki dan o tome da više ne zna kako da se nosi sa bremenom vječitog ministra jer ima moralni sukob s tim, a što i jeste zaista neukusno da budete ministar dvije decenije i da šetate s ministarstva na ministarstvo. A što se tiče njegovog kandidiranja, bilo bi čudo neviđeno da se Rasim negdje sam kandidira.

 

NN: Neizostavno pitanje su odnosi Srbije i BiH, odnosno Srbije i RS, ili pak Sandžaka i Federacije? Premijer Vučić je u više navrata već izjavljivao da su odnosi Srba i Bošnjaka ključni za stabilnost cijele regije, kakav je Vaš stav o tome?

 

ZUKORLIĆ: S gospodinom Vučićem i tom tezom se slažem, a o tome smo i razgovarali. I moja politička ideja pomirenja nema alternativu, i ona je, zapravo, jedina svježa politička ideja. A stotine i više godina krvavih sukoba i zločina je period koji bi trebalo da pokušamo otjerati u prošlost. I to nije moguće nikakvim obračunima i razgraničenjima, pogotovo na relaciji Srbi - Bošnjaci, kako su to uradili drugi, koji su svoje životne prostore gotovo stoprocentno podijelili. I uprkos toliko surovih sukoba između Srba i Bošnjaka mi ponovo imamo pomiješan životni prostor; sada je vrijeme da otvorimo novu stranicu, a da svu tu prošlost po dimenziji nauke i prava pokušamo pretvoriti u energiju za budućnost. I to je suština moje političke ideje.  

 

(Nezavisne.com/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook