za bolji svijet

EU postigla dogovor sa društvenim mrežama: Internet bez poruka mržnje i nasilja

Hronika31.05.16, 14:48h

EU postigla dogovor sa društvenim mrežama: Internet bez poruka mržnje i nasilja
U pisanom saopćenju Evropske komisije se navodi da je dogovor postignut u okviru procesa uspostave novog kodeksa ponašanja i pristojnosti na društvenim mrežama i internetu uopće

 

Zvaničnici Evropske unije postigli su dogovor sa nadležnim kompanijama, poput Facebooka, Twittera, Microsofta i YouTubeao brzom uklanjanju svih sadržaja koji upućuju na mržnju i nasilje, prenosi Anadolija.

 

U pisanom saopćenju Evropske komisije se navodi da je dogovor postignut u okviru procesa uspostave novog kodeksa ponašanja i pristojnosti na društvenim mrežama i internetu uopće.

 

Shodno dogovoru, administracije društvenih mreža i interneta su dužne da prate sadržaje na njihovim kanalima i uklanjaju ili zabranjuju pristup sadržajima koji potiču na mržnju ili nasilje.

 

Kompanije će analizirati sve pritužbe korisnika i u roku od najviše 24 sata donijeti odluku o sadržajima na koje se korisnici budu žalili.

 

Cilj novog kodeksa ponašanja na internet platformama je da se spriječe vrijeđanja i širenje mržnje među različitim vjerskim, rasnim, etničkim i nacionalnim grupama.

 

„Internet nije poligon za vrijeđanje i širenje mržnje, već poligon slobode izražavanja. I današnji dogovor sa internet kompanijama je postignut u tom kontekstu", izjavila je komesarka EU nadležna za prava korisnika i potrošača Vera Jourova.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook