Imaju i podršku političara

Radnica otkriva: Novac u BiH se najlakše pere preko kladionica

Hronika30.05.16, 14:07h

Radnica otkriva: Novac u BiH se najlakše pere preko kladionica
Otvorena mi je mogućnost da ilegalan novac mogu prikazati kao uplate kladioničara

 

Ilegalan novac u Bosni i Hercegovini najlakše je u promet pustiti kroz sportske kladonice. Igrače koji uplaćuju novac ništa ne obavezuje da ostave podatke na šalteru kladionice. S druge strane, vlasnike kladionica ništa ne spriječava da prikažu da su tokom dana imali stotine uplata, u iznosima koji sami odrede.

 

- Praktično, otvorena mi je mogućnost da ilegalan novac mogu prikazati kao uplate kladioničara, i na taj način, vrlo jefino, takav novac staviti u legalan promet – kaže za NAP jedna od radnica iz sportske kladionice, koja je govorila pod uslovom anonimnosti.

 

Na pitanje da li to zaista i radi, odgovara: 

 

- Da, ponekad.

 

Najveći broj kladionica sjedište imaju na području zapadne Hercegovine. Godinama su najveći dužnici zbog neplaćanja poreza i doprinosa radnicima. A, sada se pokazalo da imaju i vrlo jaku političku podršku najviših funkcionera HDZ-a BiH.

 

SDA je nedavno zatražila izmjene Zakona o igrama na sreću. Iz ove stranke su zatražili oporezivanje dobitaka koji su manji od 100 KM, što sada nije podložno oporezivanju. Prema grubim procjenama to bi godišnje u zajedničku kasu u FBiH donosilo dodatnih oko 200 miliona KM.

 

Taj prijedlog podržala je i opozicija, ali ne i HDZ BiH. Oštro su se usprotivili takvom priedlogu zakona. Predsjednik FBiH Marinko Čavara održao je i hitan sastanak sa predstavnicima kladionica.

 

- SDA-ov prijedlog samo bi riješio dio problema. Stavljanje ilegalnog novca u legalan promet u BiH i dalje je goruči problem, kojeg proizvode kladionice – upozorava za NAP Fuad Kasumović, bivši zamjenik državnog ministra finasija.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook