PREDIZBORNI AGITPROP U ŠVICARSKOJ

Kolika je šteta od fetve reisa Kavazovića: Halališe mu samo dvojica - Ćamil i Desnica

Hronika30.05.16, 14:16h

Kolika je šteta od fetve reisa Kavazovića: Halališe mu samo dvojica - Ćamil i Desnica
Preteške i krajnje uvredljive riječi o ‘vlasima i balijama’ javno su mu ‘halalili’ samo dva člana SDA – Ćamil Duraković (Bošnjak) i Radivoje Desnica (Srbin), dugogodišnji (nebošnjački) džoker ‘najveće bošnjačke stranke’

 

Piše: Nedžad S. Hadžimusić, Tačno.net

 

Fetva koju je i reis efendija Husein Kavazović izgovorio na skupu bh. dijaspore u Švicarskoj šokirala je mnoge koji su ga do jučer visoko uvažavali. I to u najširem krugu, ovdje, u regionu i šire – bez zadrške!


Malo je reći uvažavali. Evo zašto:


- (1) u ova preteška vremena za BiH – ‘na euro-atlantskom  putu’, zemlji koja je (po istorijskoj definiciji) u budnom oku islamofobske histerije – reis Kavazović je imponirao dostojanstvenim, odmjerenim nastupom, bez patetike, zastrašivanja i estradnih ekskurzija u politiku. Čemu su u BiH i okolo BiH, manje-više skloni svi vjerski poglavari. Dakle, to se ne odnosi isključivo na njegovog, preko dvije decenije uvaženog prethodnika, ali da ovdje ne širimo temu…;


- (2) u dosadašnjem mandatu stanovito je obnovio i uzdigao moralni autoritet Islamske vjerske zajednice (IVZ). Vrijeme će pokazati da li je i u kojoj mjeri presjekao prizemno poigravanje sa legitimnim oreolom žrtve Bošnjaka, najvećom u prošlom ratu. Da ne bude zabune, ovo se prvenstveno odnosi na parlamentarce Bošnjake/Bošnjakinje koji svoju odanost i ‘patriotizam’ godinama vježbaju (i prije i poslije isteka bijelog hljeba i/ili satro-penzije) količinom razno-raznih šupljih inicijativa/deklaracija za koje svi znamo da neće proći do Bogojavljenja. Naravno nije do njih, nobless oblige a partijski nalog je Zakon;


- (3) sa novim rukovodstvom IVZ, pokazao je liderstvo i hrabrost u uvođenju reda sa  tzv. slobodnim džematima i zaustavljanju zavođenja & regrutovanja građana BiH u ratničke falange Daesh-a (tzv.ISIL) na Bliskom i Srednjem istoku.

 

Reis Kavazović je imponirao dostojanstvenim, odmjerenim nastupom, bez patetike, zastrašivanja i estradnih ekskurzija u politiku. Čemu su u BiH i okolo BiH, manje-više skloni svi vjerski poglavari


Nažalost, rečenu nevjericu, šok i zaprepaštenje u bh. javnosti zamjenio je generalni, terminalni odijum – nakon što je reis efendija po povratku sa službenog puta iz Švicarske ponudio ‘amandman’ i objašnjenje da su za njega  “Vlasi oni Srbi koji ne priznaju genocid u Srebrenici, kao što su Balije oni Bošnjaci koji, također, ne priznaju isti genocid” i t.d. Uslijedila je poznata lavina ozbiljnih komentara i utemeljenih osuda sa svih strana.


Politički pejzaž u BiH, ne samo uoči izbora, notorno je nalik pijaci ‘Arizona’ – sve je tu roba i trgovina na tezgi & ispod tezge. Što je upućenima više nego razvidno kroz poznate fingirane svađe u javnosti  i/ili ozbiljne uzajamne ucjene – saga Sejdić-Finci; pitanje upisa vojne imovine; deal SDA&HDZ o podjeli Mostara; odluke Ustavnog suda o Danu nezavisnosti BiH i entiteta; ‘mehanizam koordinacije’ poslova sa EU; (ne)objavljivanje & vezanje popisa stanovništva iz 2013-te za donošenje zakona o kladionicama; slučaj ovaj & slučaj onaj itd.


Ali vratimo se polaznoj temi u svijetlu nesretnog agitpropa Reisa Kavazovića u Švicarskoj. Preteške i krajnje uvredljive riječi o ‘vlasima i balijama’ javno su mu ‘halalili’ samo dva člana SDA – Ćamil Duraković (Bošnjak) i Radivoje Desnica (Srbin), dugogodišnji (nebošnjački) džoker ‘najveće bošnjačke stranke’.

 

Rečenu nevjericu, šok i zaprepaštenje u bh. javnosti zamjenio je generalni, terminalni odijum – nakon što je reis efendija po povratku sa službenog puta iz Švicarske ponudio ‘amandman’ i objašnjenje da su za njega  “Vlasi oni Srbi koji ne priznaju genocid u Srebrenici, kao što su Balije oni Bošnjaci koji, također, ne priznaju isti genocid”


Obadvojica su kandidati ispred SDA za prvog čovjeka Srebrenice na predstojećim lokalnim izborima – Ćamil za obnovu aktuelnog predsjedničkog mandata, a Radivoje kandidat ‘u pričuvi’, za svaki slučaj. Jer – po sablasnoj daytonskoj šemi – Srebrenica u kojoj je prema pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde (ICJ) kao i UN Tribunala u Den Haagu (ICTY) počinjen genocid, zapravo nije ‘naša’. Naime, već preko dvije decenije pripada tzv. manjem entitetu u (bivšoj Republici) BiH.


Ove ozbiljne & uporne međunarodno-pravne i real-političke i činjenice se ne mogu zamagliti/popravljati negacijom genocida na jednoj, odnosno inflacijom rodoljubivih deklaracija o istom na drugoj strani. Niti govorom mrznje. Drugim riječima, ako je BiH suđeno da opstane, ovdje nam treba nešto veće i ozbiljnije od ‘reformske agende’ i jalovih poruka sa ‘ringišpiel-procesa’ Brdo-Brijuni.


U domaćem prevodu: nema nas na mapi sve dok se tri konstitutivne kvazi-elite isključivo bave dogovornom, prizemnom i halapljivom Strategijom Preživljavanja Od-Izbora-Do-Izbora.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook