Direktor Policije RS-a upozorio

U BiH su najveća opasnost povratnici iz Sirije za koje se ne zna da su ratovali

Hronika30.05.16, 12:00h

U BiH su najveća opasnost povratnici iz Sirije za koje se ne zna da su ratovali
Ove ocjene uklapaju se u već postojeći okvir problema povratnika s ratišta, a koji trenutno predstavlja jedan od ključnih izazova institucija BiH koje su pojačale napore kako bi ušle u trag svim onima koji se vraćaju, a koji bi sa sobom mogli nositi radikalne ideje

 

Problematika povratka osoba koje su iz BiH ili regije sudjelovale na strani radikalnih skupina u oružanim sukobima u Siriji i Iraku već jedno vrijeme zaokuplja pozornost javnosti u našoj zemlji, a pogotovo nakon što je objavljen podatak kako sve veći broj njih želi napustiti ratišta i vratiti se u BiH uz sporazumne osude pred domaćim pravosuđem. Međutim, u cijeloj priči sada su se pojavile i one osobe kojima je trenutno nemoguće utvrditi povezanost s ratištima na bliskom istoku.


Direktor Policije RS-a Gojko Vasić, sudjelujuću na regionalnom molitvenom doručku u Beogradu na kojem su bili i predstavnici policija i ministarstava obrane Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, kao i izaslanici iz njemačkog Bundestaga i američkog Kongresa, upozorio je kako trenutno najveću opasnost za BiH predstavljaju osobe s ovih prostora za koje se uopće ne zna da su kao ratnici sudjelovali u sukobima u Siriji, a koji se sada vraćaju. Vasić je objasnio kako se radi o ljudima koji su odrasli u nekim zapadnoeuropskim zemljama, ali koji znaju domaći jezik i “imaju naše dokumente te su najveća potencijalna opasnost za ove prostore”.


Razmjena informacija


Zbog ove, ali i ostalih potencijalnih opasnosti koje proizlaze iz problematika povratnika s ratišta, policija RS-a razvila je kapacitete u okviru Uprave kriminalističke policije i Uprave za borbu protiv terorizma, a ključno je cilj uspješno surađivati sa svim agencijama na prostoru BiH, ali i okruženja. Za Vasića ozbiljna i odlučna borba protiv terorizma mora u svojem temelju imati međunarodnu suradnju i razmjenu informacija.


Zbog toga ne čudi što je jedan od ključnih zaključaka ovog okruglog stola bio taj da zemlje Balkana moraju izraditi regionalnu strategiju borbe protiv terorizma kako bi pružile puni doprinos u globalnoj borbi protiv ovog zla.


Direktor Policije Srbije Vladimir Rebić dodao je pritom kako je u na ovom području najprisutnija sigurnosna prijetnja – terorizam, koji je odavno prešao nacionalne i državne granice te zbog čega zajednički odgovor mora biti čvrst i beskompromisan.


Sporazumni povratci


Ove ocjene uklapaju se u već postojeći okvir problema povratnika s ratišta, a koji trenutno predstavlja jedan od ključnih izazova institucija BiH koje su pojačale napore kako bi ušle u trag svim onima koji se vraćaju, a koji bi sa sobom mogli nositi radikalne ideje. Prema nekim podacima trenutno je na ratištima u Siriji i Iraku oko 130 državljana BiH, a do sada je podignuto 18 optužnica protiv osoba koje su se vratile. U cijeloj toj priči posebno je značajno što domaće sigurnosne agencije navode kako sve više državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku pokazuje zanimanje da se vrati u BiH i da budu sporazumno osuđeni zbog odlaska na strana ratišta. U tom bi slučaju domaće institucije mogle doći do važnih informacija o radikalnim osobama iz BiH budući da povratnici moraju, ukoliko naprave sporazum o priznavanju krivice, odgovoriti na veliki broj pitanja Tužiteljstva BiH.


Posjet direktora CIA-e


Dodajmo tomu i kako je našu zemlju nedavno neočekivano posjetio i direktor CIA-e John O. Brennan koji je tom prilikom razgovarao s tročlanim Predsjedništvom BiH, kao i s predstavnicima policijskih agencija, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, ministrima unutarnjih poslova FBiH i RS-a, ministrom sigurnosti, glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH, a glavne teme razgovora bile su sigurnosna situacija u BiH i regiji te globalna borba protiv terorizma.


Ravnatelj CIA-e je istaknuo BiH kao važnog partnera SAD u borbi protiv terorizma te je ponudio institucijama svu pomoć CIA-e u razmjeni podataka i borbi protiv terorizma.


Razmjena informacija je ključ


Ministar policije Crne Gore Goran Danilović poručio je kako je cilj zemalja regije izraditi zajedničku strategiju borbe protiv terorizma. Istodobno, američki kongresmen Robert Aderholt naglasio je ovom prilikom kako je u kontekstu borbe protiv terorizma izuzetno važno razviti suradnju zemalja u okruženju, odnosno njihovih organa te naravno uspostaviti sustav razmjene podataka.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook