Skupština KS

Bit će formirana istražna komisija koja će ispitati propuste u istrazi ubistva Dženana Memića

Hronika30.05.16, 11:45h

Bit će formirana istražna komisija koja će ispitati propuste u istrazi ubistva Dženana Memića
Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić kazala je da joj je dostavljena peticija građana sa 17.300 potpisa vezano za ubrzanje istrage ubistva Dženana Memića te da se Skupština KS u roku od 10 dana izjasni o ovom pitanju

 

Na današnjoj sjednici Skupštine KS jednoglasno je usvojena inicijativa zastupnice Segmedine Srna Bajramović o formiranju istražne komisije, koja će hitno ispitati propuste u postupanju policije u slučaju ubistva Dženana Memića.

 

Srna Bajramović je obrazlažući svoju inicijativu kazala da postoji opravdana sumnja u postupanje nadležnih organa u ovom slučaju. 

 

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić kazala je da joj je dostavljena peticija građana sa 17.300 potpisa vezano za ubrzanje istrage ubistva Dženana Memića te da se Skupština KS u roku od 10 dana izjasni o ovom pitanju. 

 

Kako su rekli članovi Komisije za sigurnost ove sedmice je rok za formiranje liste eksperata koji će istražiti sve okolnosti koje izazivaju opravdanu sumnju o nepravilnom postupanju nadležnih.

 

Jedno od pitanja odnosilo se i na stanje zdravstvene zaštite u KS. Ministrica Zilha Ademaj kazala je da je u petak održan sastanak sa predstavnicima zdravstvenih institucija i ljekarskih komora, gdje je razmatrana i kompletna medicinska dokumentacija o slučaju smrti Safeta Prazine koji je pao na gradilištu na Ilidži.

 

- Ovo će sigurno biti sudski slučaj s obzirom da je riječ o padu na gradilištu. Prezentirana je kompletna medicinska dokumentacija o ovom slučaju iz koje nedvosmisleno stoji da je pacijentov život po dolasku Hitne pomoći bio ugrožen - kazala je Ademaj.

 

Mario Vukasović je postavio pitanje da li je neko od članova porodica članova Komisija za lijekove vlasnik apoteke.

 

Ademaj je kazala da smatra da nema tu sukoba interesa, ali da ne može istraživati cijele porodice članova Komisije. 

 

Odgovor na ovo pitanje dao je i premijer KS Elmedin Konaković:

 

- Čak i ako jeste vlasnik apoteke ne vidim kako bi mogao utjecati na propisivanje lijekova. Jedino eventualno ako je proizvođač u Komisiji. Dali smo saglasnost za 4 kontrolora u ZZO da vide šta rade naši ljekari. Mi u toj komisiji hoćemo ljude iz prakse - kazao je Konaković.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook