NAKON SASTANKA BRDO-BRIJUNI PROCESA

Lideri regiona saglasni: Samo na povjerenju i razumijevanju graditi buduće međusobne odnose

Front29.05.16, 16:56h

Lideri regiona saglasni: Samo na povjerenju i razumijevanju graditi buduće međusobne odnose
Današnji sastanak važan jer je bio veoma pozitivan, otvoren i iskren, te temeljen na duhu prijateljstva, zajedničlkih želja i saradnje, jedinstveni su u ocjeni lideri regiona

 

Italija je uvjerena u činjenicu da Evropska unija neće biti potpuna sve dok, kao što smo već vidjeli sa Slovenijom i Hrvatskom, u njeno članstvo ne uključimo sve zemlje jugoistočne Evrope, koje su zastupljene na današnjem sastanku procesa Brdo-Brijuni - istaknuo je danas predsjednik Italije Sergio Mattarella.

 

On je, na konferenciji za medije u Sarajevu nakon sastanka Brdo-Brijuni procesa, naglaso da Italija želi prenijeti potpunu i krajnju podršku da se to postigne na najbrži mogući način. Podvukao je da je Italija, kao i mnogi drugi predstavnici međunarodne zajednice, uvjerena u činjenicu da izazovi s kojima smo svi globalno suočeni, ne mogu biti rješavani samo od strane jedne zemlje.

 

- Izazovi poput migracije ili ekonomske krize više nije pitanje jedne države. To su sve izazovi koji se mogu rješavati samo kroz saradnju, zajedničke politike i veću efikasnost i integraciju. Italija je stoga ubijeđena u značaj završetka širenja Evropske unije učešćem ovih zemalja i svakako proširenog procesa evroatlantskih integracija. Meni je bila velika čast da iskažem želju Italije da nastavi biti jak partner sa zemljama tog regiona kako bi se garantiralo njegovoj stabilnosti i razvoju - kazao je Mattarella.

 

Smatra da je dokument, koji su učesnici sastanka predstavili, od velikog značaja za one koji tome teže, ali također je mišljenja da je današnji sastanak važan jer je bio veoma pozitivan, otvoren i iskren, te temeljen na duhu prijateljstva, zajedničlkih želja i saradnje.

 

- Za mene je učešće u ovom dijelu procesa Brdo-Brijuni bila čast. Također mi je pružena prilika da ponovim i naglasim snažno prijateljstvo između Italije i svih zemalja jugoistočnog dijela Evrope. To je prijateljstvo i podrška koje je Italija davala i nastavit će davati procesu proširenja EU i atlantske solidarnosti - zaključio je italijanski predsjednik.

 

Pahor: Ne vidim kompletnu EU bez svih država na području JIE u članstvu

 

Ne vidim kompletnu Evropsku uniju bez svih država na području jugoistočne Evrope u punopravnom članstvu. Ali treba svakako u ovim mjesecima i godinama koje će biti zahtjevnije za sve države, naći unutrašnje snage u nama za međusobnu saradnju i stimulaciju kako bi se riješila bilateralna pitanja i aktivirao proces koji će kvalificirati te države za punopravno članstvo u EU - kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor nakon sastanka lidera država regiona u Sarajevu, u sklopu Brdo-Brijuni procesa.

 

Podsjetio je, na konferenciji za medije nakon sastanka, da u procesu Brdo-Brijuni sudjeluje od samog početka, te podvukao da je povećana nervoza i briga o budućnosti oko dvostranih i multilateralnih odnosa danas rezultirala većom mjerom iskrenosti i sposobnosti na djelu, što je ocijenio i osnovnom funkcijom ove inicijative.

 

Izrazio je nadu da će određene političke ideje koje su iznijete na sastanku biti prenesene u konkretne projekte za veći kvalitet života ljudi.

 

- Moje glavno upozorenje mojim kolegama i prijateljima je da će se EU u sljedećim mjesecima više baviti sama sobom neko procesom širenja. To ne smije ni u kom smislu ugroziti proces reformi u državama koje apliciraju za EU i NATO. Ti procesi moraju ići naprijed. Mi se moramo između sebe stimulirati, bez obzira da to da smo države sa jako različitim statusima. To će omogućiti da se EU iznova konsolidira i nadam se da će taj prostor biti pripravljen za širenje, te da će ono krenuti - istaknuo je Pahor.

 

Pozdravio je prisustvo sastanku predsjednika Italije Sergia Mattarelle, ocijenivši da je svojim nastupom zasigurno dao dodatnu motivaciju da se razmišlja o ovom procesu.

 

Grabar-Kitarović: Nastaviti raditi na političkoj potpori procesu proširenja

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nakon sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu izjavila da u duhu zajedničke suradnje i dobrosusjedskih odnosa žele, u okviru ovog procesa Brdo-Brijuni, nastaviti raditi na političkoj potpori procesu proširenja.

 

- Danas smo, isto tako, govorili i o nekim drugim konkretnim vidovima suradnje koje želimo materijalizirati kako u području izgradnje prometne, energetske i druge infrastrukture, digitalizacije područja, tako i o snažnijoj suradnji na prostoru regionalne i međunarodne sigurnosti, pitanja migracija i drugih pitanja koje se odražavaju na sigurnost, stabilnost i prosperitet jugoistoka Evrope - kazala je Grabar-Kitarović.

 

Najavila je da će Hrvatska sljedeće sedmice preuzeti predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, a nakon toga tu će obavezu preuzeti Slovenija.

 

- Vjerujem da ćemo i jedni i drugi nastaviti s time da i proces suradnje u jugoistočnoj Evropi potcrtra važnost predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni za europsko i euroatlantsko integriranje cijelog prostora jugoistoka Europe - navela je ona.

 

Grabar-Kitarović je kazala da su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i ona "vodili otvorenu raspravu".

 

- Željela bih naglasiti da Hrvatska ne blokira, niti želi blokirati Srbiju u pregovorima za pristupanje u članstvo EU. Štoviše, u našem je interesu da Srbija što je moguće prije uđe u članstvo Evropske unije. Međutim, ono na čemu ćemo ustrajati, jeste ispunjavanje svih mjerila, kako Kopenhaških, Madridskih, tako i posebnih mjerila i kriterija za članstvo iz procesa o stabilizaciji i pridruživanju - potcrtala je Grabar-Kitarović.     

 

Dodala je da je danas pozvala predsjednika Tomislava Nikolića "da Hrvatska i Srbija sjednu zajedno za stol i dogovorom riješe prijeporna pitanja u okviru poglavlja 23".

 

- Dakle, da definiramo prijelazna ili druga mjerila za definiranje obveza koje je, uostalom, Srbija sama preuzela kako bi se omogućilo otvaranje poglavlja 23 – zaključila je Grabar-Kitarović.  

 

(Fena/ad/Foto:Anadolija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook