NE GRADE SE ODNOSI 'OD SAMITA DO SAMITA'

Izetbegović nakon sastanka procesa Brdo-Brijuni: Prošlost se ne može promijeniti, ali zato budućnost može!

Front29.05.16, 15:40h

Izetbegović nakon sastanka procesa Brdo-Brijuni: Prošlost se ne može promijeniti, ali zato budućnost može!
Predsjednici zemalja regiona složni su da se međudržavni odnosi "ne grade samo od samita do samita"

 

 

Usaglasili smo se da bez stabilnosti nema napretka te da je odgovornost za kreiranje stabilnog okružnja u ovoj regiji na nama samima. Budućnost svih odnosa u regiji zavisi o našoj iskrenoj spremnosti da prevaziđemo naše razlike, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović po završetku sastanka procesa Brdo-Brijuni koji je okupio predsjednike zemalja regiona, javlja Anadolu Agency (AA).


Izetbegović je, obraćajući se novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), istakao kako se prošlost ne može promijeniti, ali budućnost može.


Prema njegovim riječima, predsjednici zemalja regiona složni su da se međudržavni odnosi "ne grade samo od samita do samita".


"Zato smo se obavezali da ćemo graditi povjerenje iskrenim dijalgom u cilju rješavanja naših razlika, da ćemo podržavati procese integracija u EU, da ćemo preuzeti konkretne radnje na rješavanju otvorenih pitanja, da ćemo se uzdržati od retorike koje proizvode netrpeljivost u regionu, da ćemo tražiti rješenja na pitanjima koja nas pogađaju kao što su terorizam i izbjeglička kriza, da ćemo raditi na unapređenju obrazovnih prilika kako bi spriječili odliv mozgova, da ćemo unaprijediit našu povezanost kroz projekte infrastrukture i drugih, da ćemo nastaviit sa uvođenjem standarda Evropske unije", rekao je Izetbegović.

 

(Anadolija/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook