RIJEČ STRUČNJAKA

Pokreti koji odaju: Šta govorom tijela poručuju Izetbegović, Dodik, Radončić, Novalić...

Hronika29.05.16, 13:39h

Pokreti koji odaju: Šta govorom tijela poručuju Izetbegović, Dodik, Radončić, Novalić...
Ako kažu totalnu laž ili istinu, to je vidljivo. 80 posto govora je govor tijela. Govor tijela se može naučiti, a na pres konferencijama se vidi koliko su pripremljeni ili ne

 

 

Govor tijela političara često ne prati ono što izgovore. Nekada pokretom tijela, tikovima, kažu više nego verbalno.


Jučer je u Sarajevu počeo Summit 100 koji je okupio najeminentnije biznis lidere Jugoistočne Evrope. Da li se kod njih verbalno i neverbalno podudaraju, analizirao je N1 u Novom danu sa ekspertom za govor tijela Damirom Zolotom.

 

"Govor tijela su nesvjesne reakcije koje radimo našim tijelom prije nego naša svijest obradi neku informaciju", rekao je Zolota.

 

damir-zolota


O tome šta naši političari poručuju govorom tijela je kazao:

 

"Oni poručuju svašta - nekad imaju dobar govor tijela, nekad loš, nekad se pripreme za nastup i to je primijetno. Svi političari su vrsni u tome da znaju da upravljaju svojim pokretima. Ako se ne pripreme, odudara im govor tijela od onoga šta govore. Ako kažu totalnu laž ili istinu, to je vidljivo. 80 posto govora je govor tijela. Govor tijela se može naučiti, a na pres konferencijama se vidi koliko su pripremljeni ili ne".


Dodao je i kako se na ruke treba obratiti posebno pažnja.


"Najvažniji su dlanovi, odnosno da li su otvoreni ili zatvoreni, da li kriju ruke, drže ruke iza leđa. Kad su dlanovi otvoreni, to pokazuje da je osoba otvorena u komunikaciji. Kod 90 posto političara su dlanovi poluotvoreni", naglasio je.


Rekao je i da oči ne govore puno, osim ako bismo zumirali njihove zjenice.


"Bitan je položaj tijela - da li su podignuta ramena, spuštena. Ako je ukočena osoba, podići će ramena. Bitno je posmatrati da li se drže rukama za sto, da li se guraju prema nazad ili naprijed. Ako se prema vama naginje znači pristupačnost, a ako se udaljava izbjegava bilo koje pitanje", dodao je.


"Glavni položaj negacije su prekrštene ruke jer tako štitimo sebe. Isti slučaj je i kada osoba dok razgovara krije stomak, čuva se za revere, košulju jer time poručuje da nešto prikriva", izjavio je.


Zolota je komentarisao i govor tijela člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika Kosova Hashima Thacija koji su jučer održali govore na Summitu 100 u Sarajevu.


"Kod Bakira Izetbegovića tokom govora niste mogli vidjeti njegove dlanove jer ih je okrenuo prema sebi. Ako se priča javno, dlanovi treba da budu jako vidljivi. Bila je prisutna blaga nervoza i previše je gestikulirao rukama i pokretima previše stavljao jaku tvrdnju na ono što je govorio", rekao je.


"Nikolić je opušteno pričao, nije bilo nervoze, niti posebnih govora tijela, ali i nedostatak pokazivanja je problem. Previše je bio smiren i imao neprirodan položaj tijela", kazao je.


"Thaci je bio okrenut prema ljudima, što znači da je otvoren u priči s ljudima koji su slušali, što je razlika od Izetbegovića i Nikolića. Dao je do znanja da je povezan s ljudima", istakao je.


Naglasio je i kako je lider SBB-a Fahrudin Radončić spretan sa gestikulacijama i uvijek spreman, premijer Federacije BiH Fadil Novalić ima većih problema da iskontroliše svoj govor tijela, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je jako stručna, jer, kako je naglasio, u svakoj većoj državi zvaničnici imaju psihologa koji ih uči kako da se ponašaju.


Kazao je i kako je predsjednik RS Milorad Dodik spretan, jako organizovan i stručan, ali ga emocije obuzmu u nekim situacijama pa mu se pojave određene ekspresije na licu.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook