UDRUŽENA POLICIJSKA OPERACIJA

Hapšenja po Austriji i BiH: U akciji 'Postman' uhapšeno pet osoba zbog krijumčarenja droge i oružja

Hronika29.05.16, 11:31h

Hapšenja po Austriji i BiH:  U akciji 'Postman' uhapšeno pet osoba zbog krijumčarenja droge i oružja
U ovoj koordiniranoj akciji je zaplijenjena veća količina opojnih droga kokain i marihuana-skunk te veća količina novca i vozila koja prema prikupljenim dokazima, potiču od krijumčarenja opojne droge. Vrijednost zaplijenjene droge na crnom tržištu je veća od 100.000 eura

 

 

Složena tužiteljsko-policijska operacija kodnog naziva "Postman" realizirana je u protekla 24 sata na teritoriji Austrije i Bosne i Hercegovine. Na području Austrije slobode su lišena dva državljanina BiH, a na području BiH, odnosno u Brčko Distriktu i Tuzlanskom kantonu, tri osobe, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Izvršeni su pretresi na više lokacija u BiH.

 

U ovoj koordiniranoj akciji je zaplijenjena veća količina opojnih droga kokain i marihuana-skunk te veća količina novca i vozila koja prema prikupljenim dokazima, potiču od krijumčarenja opojne droge. Vrijednost zaplijenjene droge na crnom tržištu je veća od 100.000 eura.

 

Tokom akcije su prikupljeni dokazi o krijumčarenju oružja s područja BiH prema zemljama Evropske unije.

 

Zajedničkom akcijom i stalnim kontaktima tužiteljstava i policije BiH i Austrije, u operaciji Postman prikupljeni su dokazi o državljanima Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u krijumčarenju veće količine teških opojnih droga na području BiH i EU, naročito između Austrije i Nizozemske.

 

U dogovorenoj akciji pripremanoj više mjeseci, na dogovoreni znak, realizirane su aktivnosti na lišenju slobode bh. državljana u Austriji, kao i pretresi i lišenja slobode osoba u BiH.

 

Postupajući tužitelj i istražitelj Tužiteljstva BiH su na terenu i u stalnom kontaktu s kolegama iz Austrije, kao i s policijskim službenicima u BiH, koji po nalogu i uz koordinaciju Tužiteljstva BiH realiziraju ove aktivnosti.

 

Tužiteljstvo BiH kao ravnopravan partner sudjeluje u više međunarodnih operacija u suradnji sa zemljama Evropske unije, koje su usmjerene na borbu protiv organiziranog kriminala, u čije izvršenje su uključeni državljani BiH ili čije se izvršenje dešava u BiH.

 

Aktivnosti koje se provode dio su napora agencija za provođenje zakona u jačanju suradnje sa zemljama Evropske unije i približavanja BiH evorpskim integracijama.

 

Tužilaštvo BiH upućuje izraze podrške svim agencijama koje su sudjelovale u međunarodnoj operaciji "Postman", među kojima su Policija Brčko Distrikta, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook