FOTO/ VEČERAS NA BHT 1

Ekstravagantna bh. voditeljica u objektivu Almina Zrne: Vrući photo session u 'Velikom ekranu', pa film 'Nafaka'

Mediji28.05.16, 14:24h

Ekstravagantna bh. voditeljica u objektivu Almina Zrne: Vrući photo session u 'Velikom ekranu', pa film 'Nafaka'
'Veliki Ekran' sa bh. fotografom Alminom Zrnom u programu je BHT 1, u subotu, 28. maja

 

Ove subote ne propustite najspektakularniji 'Veliki ekran' do sada. Gost urednice Ines Mrenica je fotograf Almin Zrno, uz čiji nesebičan talenat je realizirana ova emisija.


Studio Velikog ekrana je podijeljen u nekoliko segmenata, a svaki od tih dijelova je mala scenografska intervencija u duhu slavnih filmova.


U emisiji će biti parafrazirani naslovi: Psycho, Prozor u dvorište, Plavi baršun, Oči širom zatvorene, Dolce Vita.... Ti mini-setovi s pripadajućom rekvizitom poslužili su za fotografije koje je Zrno uradio s modelom, voditeljicom Mrenicom.


Ona je pozirala kao Janet Leigh u Psychu, Grace Kelly u Prozoru u dvorište, Anita Ekberg u Fellinijevom Slatkom životu, te s venecijanskom maskom koja je obilježila kontroverzni Kubrickov film Eyes Wide Shut... itd.


Jedan set, posvećen opusu Davida Lyncha, pomalo opskuran, kao što je i reditelj kojeg se tretira, uključuje i živog bijelog zeca. Emisija će pokazati na koji način fotografija može biti korištena u promotivne svrhe i podsjetiti još jednom kako je fotografija suština filmske umjetnosti.

 

Fragmente iz emisije možete pogledati u najavnom traileru:

 


Kratki film će pokazati koliko rada stoji iza jedne naslovnice, koja nastaje u onoj jednoj sekundi, jednom škljocaju okidača fotoaparata.


Maestro umjetničke fotografije, poznati sarajevski fotograf Almin Zrno uspio je izbalansirati umjetnički i komercijani pristup umjetnosti kojom se bavi. Zrno iza sebe ima nekoliko igranih filmova, službeni je fotograf SFF-a, angažovan je na brojnim kampanjama i eventima, a sve to prati  i njegov individualni umjetnički napor, kakav se mogao vidjeti u monografiji Vijećnica ili u projektu Akt duše, koji pokazuje vrijednost i umjetničku dimenziju nagog ljudskog tijela.


Nakon emisije slijedi prikazivanje bh. igranog filma "Nafaka", reditelja Jasmina Durakovića

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook